Armand Goşu: PSD – un frate mai mare al Partidului Democrat, datorită relaţiei cu Plahotniuc

Relaţiile dintre Bucureşti şi Chişinău depind de partidele de la guvernare. Acum cu PSD în calitate de frate mai mare al PD, datorită relaţiei cu Plahotiuc, nimic nu ar putea împiedica Bucureştiul şi Chişinăul să colaboreze tot mai bine, consideră Armand Goşu.
Armand Gosu (Florin Chirila\Eppch Times)
Maria Maevschi
11.01.2017

Alegerile prezidenţiale din Moldova care a ajuns în final să fie condusă de socialistul Igor Dodon, par să calmeze tensiunile politice. De această părere este specialistul în spaţiul ex-sovietic, Armand Goşu, menţionând că cel puţin doi ani, până la alegerile parlamentare, va urma o perioadă de relativă stabilitate.

„Această stabilitate depinde foarte mult de Bucureşti, de Ministerul de Externe de la Bucureşti, de premierul României, dacă în relaţia cu omologii lor de la Chişinău vor pune accent pe reforme, pe consolidarea instituţiilor democratice şi vor continua să condiţioneze tranşele din împrumutul pe care l-a angajat România faţă de Republica Moldova, de parametri rezonabili în reforme, mai ales, pe reforma justiţiei şi pe anticorupţie”, a afirmat Goşu.

Dacă pe de o parte reprezentanţii Guvernului de la Chişinău şi experţii apropiaţi lui Plahotniuc spun că Republica Moldova, guvernarea a livrat rezultate în materie de reformă, conform angajamentelor asumate, atunci, pe de altă parte, opoziţia spune că paşii în direcţia reformelor au fost praf în ochi şi că reformele sunt departe de a fi ceea ce ar fi trebuit să fie. Totuşi, analistul menţionează că la Bucureşti lucrurile ar fi privite cu un oarecare dezinteres.

Goşu mai atrage atenţia şi asupra faptului că în ultimii ani, cel puţin, între cele două maluri ale Prutului a primat interesul politic. „Dacă guvernarea de la Chişinău era din aceeaşi familie politică, între Bucureşti şi Chişinău erau relaţii politice solide, atunci Bucureştiul livra în materie de împrumuturi. Dacă nu – lucrurile se complicau. Şi din cauza aceasta, mai degrabă, vom asista la o relaţie bună, la tranşe de împrumuturi care vor fi livrate”, a precizat expertul făcând referire la creditul românesc de 150 milioane de euro, din care prima tranşă, de 60 de milioane de euro a fost oferită pe o perioadă de cinci ani, cu o dobândă de 1,5% chiar dacă mai târziu decât s-a promis, şi „în condiţii, să spunem, îndoielnice”.

Armand Goşu a mai menţionat că Bucureştiul ar fi trebuit să pună presiuni mult mai mari pe Republica Moldova, pe guvernarea de la Chişinău şi să ceară mai mult în materie pe reforme decât s-ar putea face acum după ce banii au fost oferiţi.

„E clar că Plahotniuc controlează foarte bine scena politică de acolo, e o guvernare în jurul Partidului Democrat, care, practic, ar putea traversa fără emoţii sau singura emoţie, care ar putea veni, ar putea veni din partea străzii la Chişinău. Acelaşi lucru e şi la Bucureşti, e o mare victorie a PSD, e un guvern stabil, are o majoritate confortabilă în Parlament. Nu văd ce ar putea împiedica Bucureştiul şi Chişinăul, mai ales că au aceeaşi culoare politică, să colaboreze tot mai bine, tot mai strâns în următorii doi ani”, a explicat analistul politic într-un interviu pentru Europa Liberă

Mai mult decât atât, Goşu a specificat că alegerea lui Dodon nu a fost privită foarte tragic la Bucureşti din cauza relaţiei cu Plahotniuc. „Sigur, poate că nu şi-a făcut socotelile asupra consecinţelor care decurg din alegerea lui Dodon, dar, mai degrabă, din ce am putut observa, reacţiile au fost pozitive. Reacţii negative faţă de alegerea lui Dodon, dacă vă amintiţi, au venit doar dinspre opoziţie”, a opinat istoricul adăugând că „Republica Moldova, din păcate, demult nu mai e o problemă de politică externă, e o problemă de politică internă, strict pe politică internă românească, iar tema Republica Moldova e utilizată pentru a creşte sau a coborî tensiunea, emoţia politică la Bucureşti.”

Totodată, Armand Goşu a conchis că în prezent la Bucureşti există un frate mai mare al Partidului Democrat, PSD. Atât PD de la Chişinău, cât şi PSD de la Bucureşti fac parte din aceeaşi familie politică europeană, astfel, în opinia expertului în spaţiul ex-sovietic, există „un argument în plus pentru a întări colaborarea între Bucureşti şi Chişinău, de această dată, colaborare între principalele partide de guvernământ”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor