Societatea civilă: Solicităm Guvernului SUA să ia atitudine vis-a-vis de iniţiativa legislativă privind amnistia fiscală
alte articole
Mai multe organizaţii ale societăţii civile din Republica Moldova au adresat Guvernului Statelor Unite ale Americii un apel, exprimându-şi astfel nemulţumirea faţă de adoptarea proiectului de lege privind liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală, considerând chiar inadmisibil un astfel de lucru. ONG-urile consideră că datorită acestei legi vor fi legalizate ilegalităţile, nefiind altceva decât o formă legalizată de spălare a banilor, care discreditează reforma anti-corupţie şi procesul de edificare a unui stat de drept în Republica Moldova.
„Acest proiect de lege prevede eliberarea de orice răspundere a persoanelor fizice şi juridice care au dobândit fraudulos şi ilegal proprietăţile şi activele, inclusiv în urma furtului din sistemul bancar al Republicii Moldova, în schimbul plăţii în favoarea statului a 2% din valoarea averii nedeclarate. Mai mult, modificările în legislaţie vor face imposibilă verificarea de către Agenţia Naţională de Integritate a averii liberalizate a demnitarilor şi funcţionarilor publici”, se arată într-un comunicat de presă adresat Excelenţei sale James Pettit, ambasadorul SUA în R. Moldova.
Semnatarii apelului constată că legea în cauză va submina eforturile anticorupţie întrucât va duce la o amnistiere a persoanelor din domeniul public care şi-au însuşit averi în mod ilegal, în special a persoanelor din domeniul justiţiei, lucru despre care au vorbit şi la începutul lunii decembrie 2016, când au aflat despre acest proiect de Lege. După cum era de aşteptat, instituţiile din Republica Moldova nu au ţinut cont de apelul societăţii civile, iar Parlamentul a votat proiectul în prima lectură.
Asociaţiile de business din Republica Moldova susţin că legea va afecta şi mediul de afaceri deoarece va discrimina/demotiva antreprenorii care îşi onorează obligaţiile fiscale faţă de stat.
„Urmare a întrevederilor cu societatea civilă, reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, Băncii Mondiale, Delegaţiei UE la Chişinău şi-au expus poziţiile pe marginea proiectului de lege, atenţionând asupra riscurilor de integritate pe care el le comportă. Aceasta a determinat suspendarea promovării proiectului legii în cauză în Parlament”, se mai arată în comunicatul către Guvernul SUA.
Mai jos redăm adresarea organizaţiilor semnatare către Ambasadorul SUA în Moldova, James Pettit:
„Excelenţă,
Având în vedere faptul că Congresul SUA a susţinut propunerea Preşedintelui SUA de a extinde aplicabilitatea Actului Magnitsky la nivel global faţă de persoane şi guverne care au admis şi au beneficiat inclusiv de pe urma actelor de corupţie, solicităm respectuos Guvernului şi altor autorităţi oficiale ale Statelor Unite ale Americii să ia atitudine şi să îşi expună opinia vis-a-vis de iniţiativa legislativă privind „liberalizarea capitalurilor” în Republica Moldova (în esenţă: amnistia ilegalităţilor rezultate inclusiv din acte de corupţie), prin prisma Actului Magnitsky. Cu atât mai mult că în cazul adoptării unei astfel de legi Republica Moldova ar putea deveni un centru de atracţie pentru legalizări de ilegalităţi la nivel regional şi mondial, obstrucţionând astfel aplicarea Actului Magnitsky.
Societatea din Republica Moldova este profund afectată de fraudele bancare admise şi tolerate de către factorii decizionali. În condiţiile mimării unor investigaţii, considerăm promovarea unei astfel de iniţiative legislative ca o sfidare impardonabilă din partea guvernării a opiniei publice şi a statului de drept. O poziţie tranşantă (încă una) şi din partea autorităţilor SUA prin prisma propriilor legi va demotiva autorităţile din Republica Moldova să mai promoveze legi nocive care au menirea să legalizeze ilegalităţile, să protejeze beneficiarii fărădelegilor şi să zădărnicească reformele, în special în justiţie.
Cu cele mai înalte consideraţiuni,
ADEPT
APE
API
Asociaţia Internaţională a Păstrătorilor Râului Eco-TIRAS
BIOS
Business Consulting Institute
Centre for Journalistic Investigations
Centre for Independent Journalism
Centre for Legal Assistance for People with Disabilities
Ecological Movement of Moldova
Expert-Grup
HABITAT
IDIS Viitorul
Institute for Urban Development
Legal Resource Centre – Moldova
PromoLex
TERRA-530
Transparency Internaţional – Moldova”.