Idiom chinezesc: „A nu şti ce să faci cu mâinile şi picioarele”(手足无措)

Nici o idee ce să facă
Nici o idee ce să facă (Mei Hsu / Epoch Times)

Expresia „A nu şti ce să faci cu mâinile şi picioarele” poate fi tradusă şi ca „a fi complet derutat”. Sensul literal al acestei expresii este de a nu şti unde să îţi aşezi mâinile şi picioarele.

Idiomul provine la origini din Capitolul XIII din Analectele lui Confucius1, o colecţie de idei atribuite filozofului chinez Kong Zi (cunoscut şi sub numele Confucius2) şi contemporanilor săi din Perioada Statelor Combatante (476-221 î.Hr.)

Statul Wei era cunoscut drept un ţinut puternic pe vremea Perioadei Primăverii şi Toamnei. Atunci când regele Ling a murit în anul 493 î.Hr., nepotul său a devenit succesor la tron, sub numele de Regele Chu. Aceasta s-a întâmplat deoarece fiul lui Ling, tatăl Regelui Chu, a fost privat de dreptul la tron şi trimis în exil în Statul Song.

Pentru a câştiga tronul, tatăl Regelui Chu s-a luptat cu propriul său fiu. Conflictul dintre tată şi fiu a slăbit Statul Wei, dându-i totodată un renume prost. La vremea respectivă, Regele Chu l-a invitat pe Kong Zi sa îl ajute, însă filozoful a refuzat.

Zi Lu, un discipol al lui Confucius care lucra în serviciul Statului Wei, l-a întrebat pe maestrul său care ar fi cel dintâi lucru de făcut pentru a ajuta la conducerea guvernului.

Kong Zi i-a răspuns că el ar face tot ce este necesar pentru a restabili reputaţia, şi l-a povăţuit pe Zi Lu astfel:"Dacă numele nu este instituit în chip corespunzător, ordinele nu vor fi acceptate. Dacă ordinele nu sunt acceptate, sarcinile nu vor fi duse la îndeplinire. Dacă sarcinile nu sunt duse la îndeplinire, tradiţiile şi muzica nu pot înflori. Dacă buna-cuviinţă şi muzica nu înfloresc, pedepsele nu vor fi rezolvate prin justiţie. Dacă pedepsele nu vor fi rezolvate prin justiţie, oamenii vor greşi prea lesne şi nu vor şti încotro să îşi mişte mâinile sau picioarele. Prin urmare, dacă renumele este restabilit, un nobil poate cuvânta, iar acţiunile pot fi îndeplinite. Ceea ce rosteşte un nobil este plin de corectitudine”.

Kuai Kui a izbutit să ocupe tronul în anul 478 î.Hr., purtând titlul „Regele Houzhuang”. Cu trei ani mai târziu, Kuai Kui a fost ucis, iar Regele Chu a ocupat încă o dată tronul Statului Wei.

Idiomul „A nu şti ce să faci cu mâinile şi picioarele” provine din învăţăturile predate de Kong Zi discipolului său. Astăzi, această expresie este folosită pentru a descrie o persoană într-o stare de panică, într-o situaţie fără ieşire sau derutantă.

Referinţe:

http://ctext.org/analects/zi-lu

Note:

1. Cartea Analectele lui Confucius este cunoscută şi sub titlul Lunyu. Se consideră că a fost scrisă în perioada Statelor Combatante (476-221 î.Hr.) de către studenţii lui Confucius.

2. Kong Zi a trăit între anii 551 şi 479 î.Hr. şi este considerat unul dintre cei mai faimoşi învăţători şi filosofi din Perioada Primăverii şi Toamnei (770-476 î.Hr.). Învăţăturile sale puneau accentul pe moralitate, dreptate, sinceritate şi relaţii sociale armonioase.