Ialomiţianu: ANAF se "reorganizează" din nou. Ponta îşi lasă "urmaşi" pentru zile negre
alte articole
Odată cu trimiterea în judecată a premierului Victor Ponta am aflat cu toţii care au fost în realitate intenţiile acestuia şi scopul urmărit de premier şi unii miniştri, atunci când în anul 2012 a pregătit, iar în anul 2013 a implementat, "marea reorganizare" a Autorităţii Naţionale pentru Administrare Fiscală, a declarat marţi, în cadrul unui comunicat de presă, fostul ministru de Finanţe Gheorghe Ialomiţianu.
"Prin reorganizarea ANAF, promovată prin ordonanţele de urgenţă şi hotărârile de guvern din anul 2013, nu s-a încercat decât să se pună presiune pe angajaţii ANAF care „deranjaseră” afacerile caselor de avocatură conectate la contracte cu statul. Prin diferite tertipuri, posturi alocate Gărzii Financiare au fost desfiinţate, urmând ca în locul acestora să fie înfiinţate posturi cu atribuţii similare, în cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, practic fiind schimbată doar denumirea structurii subordonate şi denumirea funcţiei publice specifice de comisar cu aceea de inspector antifraudă", a afirmat deputatul PNL.
Potrivit fostului ministru, prin toată această reorganizare au fost îndepărtaţi, sub pretextul că ar fi corupţi sau ineficienţi, mai bine de 1.000 de angajaţi ANAF cu experienţă în combaterea fraudei fiscale, iar în locul lor au fost promovaţi în peste 1.100 de posturi, prin concursuri cel puţin dubioase, persoane fără experienţă şi calificare profesională.
"Oricât ar încerca Victor Ponta să scoată din reorganizarea ANAF vreo mare performanţă, nu are cum să-i iasă, pentru că peste propaganda mincinoasă vin cifrele seci şi dure cu privire la colectarea veniturilor bugetare, care vorbesc de la sine! Astfel, ponderea veniturilor bugetare a căzut din anul 2013 sub 32% din PIB, faţă de perioada 2010-2012, şi nu a mai trecut peste această cifră, iar, mai grav, ritmul de colectare a TVA, principala sursă de venit bugetară, s-a redus constant, ajungându-se în anul 2015 la o scădere cu peste 3 puncte procentuale", a continuat Ialomiţianu.
Acum, la începutul lunii septembrie, aflăm că ANAF se "reorganizează" din nou, scoţând la concurs circa 1.000 de posturi noi, pentru o nouă direcţie de verificări fiscale.
"În fapt reorganizarea lui Ponta este exemplul de manual prin care se politizează excesiv o instituţie esenţială pentru statul român şi prin care, un guvern care are zilele numărate la guvernare, îşi lasă "urmaşi" pentru zile negre. Îi cer lui Victor Ponta să renunţe la a mai subordona politic instituţiile, inclusiv ANAF.
Ştim că faţă de ANAF, Victor Ponta poartă o ură specială, pentru că oamenii oneşti din această instituţie nu s-au lăsat intimidaţi de avocaţii flămânzi Ponta şi Şova, ci şi-au făcut datoria aşa cum deontologia le-a cerut-o. Mărturie stă şi ultima decizie a ANAF, prin care această instituţie a avut curajul să se constituie parte civilă în dosarul de corupţie al avocaţilor Ponta şi Şova", a concluzionat Ialomiţianu.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.