IAEA, lideri europeni se raliază împotriva SUA, sprijinind acordul nuclear cu Iranul

Adrian Sturdza
09.10.2017

alte articole

Uzina nucleara de la Bushehr, Iran. (ATTA KENARE / AFP / Getty Images)
Adrian Sturdza
09.10.2017

Agenţia Internaţională pentru energie Atomică şi unii lideri europeni au făcut declaraţii de sprijin al acordului nuclear cu Iranul – cunoscut sub numele de JCPOA – rejectând poziţia lui Donald Trump – care va trebui să declare o poziţie până la jumătatea lunii.

Directorul IAEA, Yukiya Amano, a emis o declaraţie luni, confirmând că Iranul îşi respectă obligaţiile formulate în cadrul acordului „Pot să afirm că promisiunile asumate de Iran în cadrul acordului sunt implementate” a declarat Armâno în remarca de deschidere a celei de-a XX-a ediţie a conferinţe Edoardo Amaldi în Roma.

Într-o întâlnire cu liderii militari seniori americani la Casa Albă, preşedintele Donald Trump a acuzat Iranul de nerespectarea obligaţiilor asumate în cadrul acordului internaţional.

Trump este un critic vehement al acordului JCPOA care a fost negociat de către predecesorul său Barack Obama, cunoscut pentru afinitatea faţă de lumea musulmană şi comunism.

Oponenţii acordului critică unele clauze secrete ale acordului, care nu au fost prezentate Congresului în momentul semnării actului oficial – nici măcar în Comisiile de Informaţii - astfel încât aceştia nu ştiau ce semnează. Barack Obama a fost învinuit ulterior că aceste clauze subminează procesul de verificare a programului nuclear iranian şi anulează scopul întregului acord.

Seful politicii externe a UE, Federica Mogherini, a declarat de asemenea luni că Iranul respectă acordul JCPOA lucru care a fost verificat de 8 inspecţii succesive ale AIEA, cerând intensificarea cooperării.

Germania nu vrea să vadă acordul aruncat în aer

În acelaşi timp, ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, a declarat reporterilor în Berlin luni că este îngrijorat de posibila denunţare a JCPOA de către preşedintele american, afirmând că o asemenea măsură ar determina Coreea de Nord să refuze încheierea unui acord în ceea ce priveşte industria sa nucleară.

“Nu vrem să vedem acest acord vătămat” a subliniat Gabriel.

Conform unor surse de la Washington, Donald Trump se pregăteşte sa „de-certifice” acordul luna acesta. Conform rapoartelor, preşedintele american va motiva acţiunea sa, spunând că acordul nu este în interesul SUA.

Congresul american a cerut preşedintelui să certifice respectarea acordului JCPOA de către partea iraniană la fiecare 90 de zile. Următoarea dată de certificare este 15 octombrie.

Clauza neobişnuită a certificării de către preşedintele american a respectării, de către Iran, a acordului, a fost impusă de către Congresul american spre uşurarea Tel Aviv-ului, care consideră că Teheranul urmăreşte fabricarea de bombe nucleare cu care să ameninţe Israelul.

Pe vremea mandatelor preşedintelui Barack Obama, clauza nu a produs prea multă vâlvă, dată fiind coeziunea acestuia cu lumea musulmană în general şi cu cea iraniană în special.

Însă odată cu ascensiunea la putere a lui Donald Trump, aliat extrem de apropiat al Israelului, lucrurile au devenit „fierbinţi”.

Conform legii, dacă Trump de-certifică acordul, Congresul – care este controlat de Republicani – are 60 de zile pentru a reimpune sancţiunile împotriva Iranului sau de a anula complet acordul.

Duminică, ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a anunţat că Teheranul va da un „răspuns adecvat” în cazul în care Trump adoptă o atitudine negativă faţă de JCPOA.

Şicane

Purtătoarea de cuvânt a ministerului de Externe al Franţei, Agnes Romatet-Espagne, a exprimat „îngrijorări cauzate de faptul că Gărzile Revoluţionare, trupele de elită ale Iranului, vor fi puse pe lista organizaţiilor teroriste de către administraţia americană – lucru care va agrava tensiunile în lumea Orientului Mijlociu.

“Dat fiind contextul de instabilitate regională, Franţa este atentă la orice acţiuni care ar putea escalada criza curentă” a spus ea, adăugând că ţările din regiune ar trebui să joace un rol specific şi să manifeste cumpătare şi responsabilitate”.

Duminică, comandantul suprem al Gărzilor Revoluţionare, generalul maior Mohammad Ali Jafari, a declarat că va considera trupele americane teroriste dacă administraţia SUA pune Gărzile pe lista organizaţiilor teroriste.

Ameninţarea generalului iranian survine pe fondul rapoartelor conform cărora Donald Trump ar anunţa noi măsuri împotriva Iranului – inclusiv cea îndreptată împotriva Gărzilor Revoluţionare.

Rusia a reacţionat şi ea negativ la rândul ei. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a avertizat de asemenea SUA împotriva unor măsuri la adresa JCPOA, afirmând că Moscova va analiza acordul.

Însă în declaraţiile făcute reporterilor, Peskov a reiterat că Vladimir Putin a subliniat importanţa acordului.

Rusia este cea care a ajutat la punerea pe picioare a industriei nucleare iraniene, ridicând suspiciuni despre posibila folosire a programului pentru industria militară.

Iranul deţine vaste cantităţi de gaze naturale şi petrol, astfel încât strategia adoptării tehnologiei nucleare pentru generarea de energie electrică este cel puţin bizară.

Marea Britanie şi-a declarat şi ea sprijinul pentru JCPOA, după ce premierul britanic Theresa May a declarat omologului său israelian că „sprijină ferm” acordul, în cadrul unei convorbiri telefonice avute luni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor