Bombă geopolitică: Trump aşteptat să declare că Iranul nu respectă acordul nuclear
alte articole
Este posibil ca Administraţia Trump să anunţe săptămâna viitoare că nu va confirma în mod oficial faptul că Iranul respectă acordul nuclear din 2015, o mişcare ce ar putea anula acordul şi ar putea pregăti cadrul în Congresul SUA de reimpunere a sancţiunilor economice dure împotriva Republicii Islamice, potrivit mai multor oficiali americani şi surse familiare cu situaţia.
În timp ce unii înalt oficiali ai administraţiei Trump – inclusiv secretarul de stat Rex Tillerson şi secretarul Apărării James Mattis – fac presiuni ca Donald Trump să păstreze acordul, a devenit tot mai clar faptul că preşedintele american este frustrat de testele continue desfăşurate de Iran în ceea ce priveşte tehnologia pentru rachete balistice, precum şi de operaţiunile desfăşurate de iranieni împotriva forţelor americane din regiune, conform surselor respective.
Indicarea Iranului ca stat care nu respectă prevederile acordului va duce la relaxarea restricţiilor asupra modului în care SUA poate viza Teheranul şi Gărzile Revoluţionare Iraniene (IRGC), care au fost principala entitate în spatele operaţiunilor militare ale Iranului în Siria şi în alte zone ale regiunii. Totodată, situaţia i-ar permite administraţiei SUA să îşi salveze imaginea pe termen scurt prin faptul că nu se va retrage, tehnic vorbind, din controversatul acordul nuclear.
Ultimul cui la coşciug, au adăugat sursele, a fost faptul că Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a recunoscut că nu poate evalua în totalitate dacă Iranul lucrează cu tehnologii sensibile nucleare din cauza restricţiilor impuse de Teheran asupra inspecţiilor ce ar trebui efectuate la diverse instalaţii şi locaţii pe care Iranul le considera sensibile.
Dezvăluirea AIEA a iritat opozanţii acordului din Congresul SUA şi, aparent, ar fi determinat în cele din urmă administraţia Trump să nu mai confirme faptul că Iranul respectă acordul, decizie care trebuie luată până în 15 octombrie.
Senatorul Ted Cruz, un opozant vocal al acordului, a declarat pentru Washington Free Beacon că Trump nu are nicio alternativă decât să refuze să confirme respectarea acordului şi să permită Congresului să aplice penalităţi dure care ar putea crea cadrul pentru ca întregul acord să fie anulat sau renegociat.
“Faptul că AIEA a recunoscut că nu poate să verifice o prevedere fundamentală a acordului nuclear – şi anume, că iranienii nu se implică în activităţi nucleare sau folosesc echipamente pentru dezvoltarea unui dispozitiv explozibil nuclear – este foarte alarmant. În aceste circumstanţe, emiterea unei certificări de conformare ar fi o greşeală serioasă”, a adăugat Cruz.
“Dacă iranienii sunt serioşi în privinţa programului paşnic, atunci trebuie să o dovedească. Refuzul continuu al Iranului de a oferi AIEA acces la centrele sale militare – o cerinţă clară inclusă în acord – face ca JPOA să fie practic ineficient şi, chiar mai rău, o escrocherie care doar facilitează achiziţionarea de arme nucleare de către Iran”, a afirmat Cruz. “Faptul că nu se poate face o verificare semnificativă este un alt motiv de a anula acest acord pripit”.
Înalt oficiali ai Congresului SUA care lucrează la această problemă au declarat pentru Free Beacon că nu ar trebui luată în considerare ideea de a se da o certificare că Iranul respectă acordul. De asemenea, încercările unor oficiali ai administraţiei Trump de a promova menţinerea acordului nu mai sunt valide, au mai declarat aceste surse.
Oficiali americani familiari cu problema confirmării susţin că administraţia Trump are tot mai multe temeri cu privire la faptul că prevederile acordului nu permit în întregime inspectorilor internaţionali şi Statelor Unite să obţină informaţii despre amploarea activităţii nucleare a Iranului.
În plus, diverşi oficiali americani, inclusiv de la Casa Albă, consideră că acele clauze ale acordului care anulează majoritatea restricţiilor asupra activităţii nucleare iraniene în mai puţin de 10 ani constituie o problemă. Proiectul în desfăşurare al Iranului legat de rachetele balistice şi restricţiile cu care se confruntă AIEA în ceea ce priveşte inspectarea unor locaţii iraniene sensibile sunt considerate de asemenea problematice.
Chiar dacă Iranul ar respecta în întregime acordul, aceste probleme au provocat suficiente temeri pentru a-l împuternici pe Trump să redeschidă negocierile pentru acord.
David Albright, fondatorul şi preşedintele Institutului pentru Ştiinţă şi Securitate Internaţională (Institute for Science and Internaţional Security), un grup care a monitorizat acordul cu Iranul, a declarat pentru Free Beacon că declaraţiile recente ale AIEA confirmă temerile multora că verificarea activităţii nucleare iraniene nu este posibilă pe baza acordului curent.
“AIEA are o autoritate corespunzătoare” pe baza Rezoluţiei 2231 a Consiliului de Securitate al ONU, care codifică acordul nuclear, de a “verifica angajamentele voluntare ale Iranului”, precum conformarea cu încetarea cercetărilor nucleare, a precizat Albright.
Se pare că Agenţia AIEA nu are “voinţa politică” de a-şi exercita autoritatea şi de a cere acces la instalaţiile şi centrele militare iraniene care ar putea ascunde echipamente asociate cu activitatea nucleară şi dispozitive explozive avansate, potrivit declaraţiilor lui Albright.
Problema este complicată de tensiuni politice, precum opoziţia Rusiei faţă de inspecţii mai riguroase efectuate de AIEA în Iran.