SUA impune noi restricţii Teheranului. Prelungeşte suspendarea sancţiunilor privind activitatea nucleară

SUA a anunţat sancţiuni economice împotriva a 11 persoane fizice şi companii din Iran care sunt acuzate de susţinerea Gărzilor Revoluţionare ale Iranului sau de implicare în atacuri cibernetice asupra băncilor americane. Totodată, SUA prelungeşte suspendarea sancţiunilor pentru activităţi nucleare.
Clădire ce găzduieşte reactorul centralei nucleare Bushehr, în oraşul iranian Bushehr. (Behrouz Mehri/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
15.09.2017

“Trezoreria va continua să ia măsuri dure pentru a contracara provocările Iranului, inclusiv pentru sprijinul acordat corpului Forţei Qods din cadrul Gărzilor Revoluţionare şi extremiştilor terorişti, pentru campania continuă de violenţe din Siria şi pentru atacurile cibernetice care urmăresc să destabilizeze sistemul financiar din SUA”, a precizat Steven Mnuchin, secretarul Departamentului Trezoreriei, într-o declaraţie publicată joi.

Noile sancţiuni vizează o companie specializată în inginerie, două firme de transport aerian şi o companie IT acuzată că a desfăşurat atacuri de tipul “denial-of-service” la cel puţin 9 instituţii financiare americane, inclusiv bănci majore şi burse în perioada 2011-2012.

Sancţiunile prevăd îngheţarea tuturor activelor deţinute de aceste persoane şi companii în SUA şi interzic cetăţenilor şi rezidenţilor americani, precum şi companiilor americane, să facă afaceri cu aceştia.

Instituţiile financiare străine care fac afaceri cu persoanele şi companiile iraniene sancţionate riscă să îşi piardă accesul la sistemul financiar american, conform unei declaraţii publicate de Trezoreria SUA.

Noile sancţiuni au fost adoptate în aceeaşi zi în care Casa Albă a anunţat prelungirea suspendării sancţiunilor împotriva Iranului pe baza unui acord nuclear încheiat în 2015 între Teheran şi marile puteri, cunoscut sub numele de Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune (JCPOA).

Administraţia preşedintelui american Donald Trump a căzut de acord să scutească în continuare Iranul de sancţiunile privind programul său nuclear.

“Administraţia a aprobat scutiri pentru a menţine o oarecare flexibilitate în timp ce dezvoltă o politică de adresare a comportamentului iranian”, a declarat Heather Nauert, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA.

Un oficial senior al administraţiei Trump, care a discutat sub anonimat, a precizat că scutirea este de fapt o “acţiune temporară” din moment ce nu s-a luat o decizie privind viitorul pe termen lung al acordului nuclear.

Preşedintele Trump a criticat acordul nuclear cu Iranul, ameninţînd în mai multe rânduri că va “distruge” acordul, pe care l-a numit “cel mai prost acord negociat vreodată”. Unii dintre consilierii săi de top consideră însă că acordul ar trebui păstrat.

De asemenea, preşedintele american a acuzat joi Iranul că încalcă “spiritul” acordului nuclear.

Trump va trebui să decidă în 15 octombrie dacă Teheranul a încălcat acordul nuclear, care a fost semnat în 2015 de către Rusia, China, SUA, Franţa, Marea Britanie şi Germania, pe de o parte, şi Iran, pe de altă parte, şi a intrat în vigoare în 2016. În acelaşi timp, unii se tem că liderul american ar putea abandona acordul.

Pe baza acestui acord, Iranul a restricţionat programul său nuclear şi, în schimb, beneficiază de suspendarea tuturor sancţiunilor aplicate împotriva Teheranului pentru activităţile nucleare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor