SUA afirmă că Iranul respectă acordul nuclear. Trump ordonă o evaluare a acordului din 2015
alte articole
Departamentul de Stat al SUA a anunţat Congresul, marţi seară, că Iranul se conformează prevederilor acordului nuclear încheiat în 2015 cu marile puteri, şi a adăugat că a prelungit perioada de relaxare a sancţiunilor, în baza acordului cu Teheranul, cunoscut oficial sub denumirea de Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA).
Certificarea conformării Iranului, care trebuie trimisă Congresului la fiecare interval de 90 de zile, este prima de acest gen emisă de administraţia preşedintelui Donald Trump.
Totuşi, într-o scrisoare adresată preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, Paul Ryan, Secretarul de Stat american Rex Tillerson a declarat că administraţia SUA a lansat o investigaţie deplină a acordului pentru a evalua dacă “suspendarea [mai multor] sancţiuni care privesc Iranul, având la bază JCPOA, este vitală intereselor de securitate naţională a Statelor Unite”.
Acordul prevede ridicarea mai multor sancţiuni impuse anterior de SUA, ONU, diverse naţiuni europene şi alte state ale lumii. În schimb, Iranul s-a angajat să îşi restricţioneze semnificativ activităţile nucleare.
Tillerson a precizat că Iranul “rămâne unul dintre statele principale care sponsorizează terorismul prin multe platforme şi metode” şi din această cauză, preşedintele Trump a ordonat evaluarea documentului.
Acordul-cadru a fost anunţat în aprilie 2015 după negocieri intense între Iran, pe de o parte, şi SUA, Rusia, Marea Britanie, Franţa, China, Germania şi UE pe de altă parte. Puterile occidentale au căzut de acord să reducă o parte din sancţiuni în schimbul garanţiilor că Iranul nu va încerca să dezvolte arme nucleare.
Acordul a fost considerat de la început controversat, dar este văzut ca una dintre cele mai importante reuşite în politică externă a fostei administraţii a lui Barack Obama.
Trump a fost un critic dur al acordului nuclear iranian în timpul campaniei prezidenţiale din 2016, declarând în repetate rânduri că acesta reprezintă “cea mai proastă afacere negociată vreodată” de SUA.