Vizita Regelui saudit la Moscova dă roade: ţiţeiul sare la 56$ după ce Riadul taie exporturile

Regele saudit Salman bin Abdulaziz al Saud (Getty Images)
Adrian Sturdza
10.10.2017

Ţiţeiul a sărit marţi la 56 de dolari barilul, după ce Arabia Saudită a tăiat exporturile în noiembrie, în mijlocul comentariilor ţărilor OPEC despre faptul că piaţa se rebalansează după anii de supra-producţie.

Cu toate acestea, măsura pare mai mult politică decât economică: Arabia Saudită are nevoie de bani, acum mai mult ca oricând, după un război îndelungat şi pierdut cu Iranul, prin terţi, în Yemen, şi după achiziţiile de arme – atât de la SUA – cât, mai nou, de la Moscova.

Pe de altă parte, săptămâna trecută Regele saudit a efectuat o vizită la Moscova, unde s-au discutat lucruri importante.

Gestul nu este lipsit de însemnătate majoră: SUA este pe cale să piardă şi urma de control pe care o mai avea în Orientul Mijlociu, iar liderii ţărilor arabe încep, pe rând, să ia calea Moscovei – adevăratul câştigător al războiului sirian.

Moscova, pe de altă parte, sprijinită de semiluna şiită – Iran, Siria, Hezbollah, şi, mai nou, de Turcia, este în poziţia de a cere lucruri – iar cel mai mult o doare realitatea sa economică, vătămată de anii în care barilul a fost ţinut jos, în principal din cauza Arabiei Saudite, care a inundat piaţa cu petrol, pentru a veni în ajutorul aliaţilor săi tradiţionali – SUA.

Aşa că vizita lui Salman bin Abdulaziz la Moscova marchează nu numai sfârşitul unei ere de dominaţie a Americii în lumea arabă, ci şi o cotitură geopolitică majoră.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor