SUA va pune pe lista neagră gigantul SMIC, cel mai mare producător chinez de cipuri, din motive de securitate naţională
alte articole
Secretarul american pentru comerţ, Wilbur Ross, a declarat că Statele Unite intenţionează să treacă pe lista neagră zeci de companii chineze, inclusiv un producător major de microprocesoare, din motive de securitate naţională.
Aproximativ 80 de firme vor fi plasate pe lista respectivă din motive de apărare naţională, a declarat Ross într-un interviu acordat Fox Busines, joi. Companiilor - majoritatea chineze - li se va refuza accesul la tehnologia americană, a afirmat el.
„Acestea sunt companii legate de Armata de Eliberare a Poporului [a Chinei, n.r.]”, a spus Ross, adăugând: „Acest lucru are de-a face cu accesul lor la produse semiconductoare foarte avansate”.
Printre cele care vor fi puse pe lista neagră se numără Semiconductor Manufacturing Internaţional Corp. (SMIC), cel mai mare producător chinez de cipuri, care furnizează produse unor firme de genul Qualcomm şi Broadcomm. Aceste companii vor avea o soartă similară cu cea a giganţilor hi-tech chinezi Huawei, ZTE şi a altor sute de companii chineze.
Scopul măsurii este: „China, prin compania sa majoră SMIC, nu va mai fi capabilă să valorifice tehnologiile SUA pentru a permite niveluri avansate de tehnologie internă, necesare pentru a-şi susţine activităţile militare destabilizatoare”, a arătat Ross, joi, într-o declaraţie pentru Wall Street Journal.
Ross nu a enumerat celelalte companii care vor fi trecute pe listă.
În septembrie 2020, Departamentul de Comerţ a trimis o scrisoare companiilor americane, atrăgându-le atenţia că trebuie să obţină o licenţă înainte de a exporta anumite produse în China, deoarece o astfel de mişcare „poate prezenta un risc inacceptabil de redirecţionare pentru a fi utilizate în scopuri militare de Republica Populară Chineză".
Luna trecută, Departamentul Apărării a adăugat compania SMIC pe o listă neagră a presupuselor companii militare chineze, interzicând efectiv investitorilor americani să cumpere acţiuni începând cu sfârşitul anului viitor. SMIC a declarat că nu are legături cu armata chineză.
Administraţia Trump a folosit frecvent lista entităţilor sancţionate - care include acum aproape 300 de companii din China şi filiale ale acestora - pentru a avea impact asupra industriilor cheie din China. În afară de Huawei şi aproximativ 150 de afiliaţi, ZTE Corp a fost plasată pe listă din cauza încălcării sancţiunilor.
Producătorul de camere de supraveghere Hikvision a fost inclus pe lista neagră din cauza persecuţiei organizate de Partidul Comunist Chinez împotriva mai multor grupuri. Directorul Departamentului de securitate publică al Hikvision, Qian Hao, s-a lăudat în 2013 că reţelele sale de camere „pot contribui la păstrarea stabilităţii, detectând familia unei ţinte şi convingându-i rudele să-i reţină să nu aibă un comportament dăunător, ca în cazul Falun Gong”. Practicanţii Falun Gong, un sistem de exerciţii cu mişcări line denumite "qigong", care include o formă de autodisciplină interioară bazată pe respectarea în viaţa de zi cu zi a principiilor adevăr, bunătate şi toleranţă, au fost ţintele persecuţiei încă din 1999. Milioane de practicanţi au fost aruncaţi de atunci în închisori, lagăre de muncă, spitale de psihiatrie. Mulţi dintre ei şi-au pierdut viaţa, sau au fost torturaţi de diversele structuri ale sistemului represiv comunist.
Tehnologia Hikvision este implicată şi în operaţiunile de supraveghere în masă din regiunea Xinjiang, unde regimul comunist de la Beijing comite un adevărat genocid la adresa minorităţii uigure.