„Sindromul Stockholm”. Aureliu Ciocoi mulţumeşte Chinei pentru sprijin în lupta împotriva virusului Wuhan

După ce, la începutul anului 2020, a lăsat virusul Wuhan să se răspândească în afara Chinei, regimul comunist chinez a exportat peste 220 de miliarde măşti faciale, încasând peste 50 de miliarde USD.
Aureliu Ciocoi, întrevedere cu Ambasadorul  Chinei la Chişinău, Zhang Yinghong (gov.md)
Tatiana Chiriac
02.02.2021

Prim-ministru interimar, Aureliu Ciocoi, l-a primit marţi, 2 februarie, în vizită pe Ambasadorul Republicii Populare Chineze la Chişinău, Zhang Yinghong cu care au discutat „în mod special situaţia epidemiologică din ambele ţări, dar şi modul în care viaţa economică şi socială este afectată de restricţiile impuse de pandemie”.

Potrivit unui comunicat al executivului, oficialii au făcut un schimb de informaţii cu privire la măsurile care sunt necesare să se întreprindă în continuare pentru a preveni răspândirea virusului SARS Cov-2 în Republica Moldova.

Aureliu Ciocoi a declarat că Guvernul depune tot efortul în vederea atenuării efectelor crizei pandemice, acordării sprijinului material necesar instituţiilor şi cadrelor medicale, dar şi celor care suferă de Covid-19, urmând cu stricteţe recomandările experţilor în domeniu şi a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Totodată, premierul interimar a mulţumit ambasadorului chinez pentru suportul material şi informaţional oferit de-a lungul timpului, „dar mai ales în ultimul an, când întreaga lume se confrunta cu virusul Covid-19”.

La rândul său, Zhang Yinghong a împărtăşit din experienţa ţării sale în domeniul combaterii pandemiei şi a reiterat disponibilitatea Guvernului chinez de a acorda, în caz de necesitate, a sprijinului necesar Republicii Moldova.

De menţionat că, după ce, la începutul anului 2020, a lăsat virusul Wuhan să se răspândească în afara Chinei, eşuând să oprească zborurile externe de călători, în timp ce oraşul Wuhan era complet blocat intern, regimul comunist chinez a exportat în 2020 peste 220 de miliarde măşti faciale, încasând peste 50 de miliarde USD, a declarat vineri Ministerul Comerţului, citat de AFP.

Numărul măştilor reprezintă o medie de peste 30 de bucăţi pentru fiecare persoană din afara Chinei.

Ministrul adjunct al Comerţului, Qian Keming, a declarat că, pe lângă măşti, China a vândut echipamente de protecţie încasând alte 2,3 miliarde şi un miliard de kituri de testare, reuşind să „aducă o contribuţie importantă în lupta împotriva virusului”.

Mai mult, deşi Partidul Comunist Chinez „aduce contribuţii importante” în afara ţării, în China după introducerea bruscă a carantinelor în stil militar în oraşe din nord-estul Chinei, aprovizionarea cu alimente a devenit o problemă majoră pentru milioane de locuitori.

În oraşul Tonghua din provincia Jilin, din cauza măsurilor extreme luate de guvernul local de blocare a cetăţenilor în case pentru a stăvili virusul Wuhan, mulţi rezidenţi aflaţi acasă au rămas fără hrană. Pe 22 ianuarie, oficialii locali au sigilat uşile a aproximativ 360.000 (trei sute şaizeci de mii) de locuitori din cartierul Dongchang al oraşului.

Noi focare au apărut în Beijing şi centrul financiar Shanghai la sfârşitul lunii ianuarie, cartiere întregi de locuitori fiind blocate. În multe cazuri, autorităţile nu le-au acordat oamenilor suficient timp pentru a se pregăti, astfel că mulţi oameni au rămas fără provizii, existând numeroase cazuri de bolnavi care nu mai au acces la medicamente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor