Comunitatea artistică din New York se raliază de partea Institutului Cultural Român (NYTimes)

Epoch Times România
27.06.2012

Pe fondul situaţiei politice în continuă schimbare, organizaţiile de artă americane care au lucrat în strânsă colaborare cu Institutului Cultural Român (ICR) s-au raliat de partea acestuia, se arată într-un articol publicat marţi de cotidianul american The New York Times, pe blogul Arts Beat.

'Lumea artei din New York continuă să fie uimită de modul în care acest grup, care reprezintă o ţară a cărei populaţie este o fracţiune din Germania, Marea Britanie şi Franţa şi ale cărei resurse sunt limitate, poate fi la fel de eficient şi activ precum serviciile culturale ale acestor alte naţiuni', a scris autorităţilor române Lawrence Kardish, senior curator la Museum of Modern Art.

În scrisoarea sa, Alissa Simon, senior programator la ''Palm Springs International Film Festival'', a lăudat ICR pentru oferirea 'unui spaţiu neutru valoros pentru schimbul cultural internaţional'.

În ultimii cinci ani, ICR a devenit o forţă importantă în schimburile culturale globale, promovând scriitori, artişti şi în special mişcarea cinematografică salutată de critici drept ''Noul Val'' românesc. Dar guvernul de coaliţie, care a preluat recent puterea în România, a ordonat o încetare a acestei focalizări internaţionale, în contextul în care îşi întăreşte controlul politic asupra institutului, un demers care a declanşat proteste în rândul unor grupuri de artă din Europa şi SUA, comentează cotidianul american.

Potrivit ordonanţei de urgenţă din 14 iunie, institutul, o entitate non-partizană, care anterior era subordonată direct administraţiei prezidenţiale, va trece în subordinea Senatului marcat de partizanat, potrivit New York Times. Noul său mandat este de a direcţiona activităţile sale spre comunitatea românească din diaspora.

Drept rezultat, colaborări cu instituţii americane de artă - printre care Lincoln Center, co-sponsorul unui festival anual de film românesc, şi edituri specializate în traduceri de literatură - ar putea fi în pericol, avertizează publicaţia. În ultimele zile, instituţii, printre care ''Museum of Modern Art'', ''Film Forum'' şi ''Melville House'', au trimis scrisori noului premier şi altor autorităţi guvernamentale, îndemnându-i să anuleze măsura.

''Ordonanţa de urgenţă însăşi a fost o surpriză totală, iar noi nu am fost consultaţi', a declarat de la Bucureşti, într-un interviu telefonic pentru cotidian, Horia Roman Patapievici, preşedintele institutului. 'Dar şi mai surprinzătoare a fost schimbarea focalizării. Strategia noastră, de când am preluat preşedinţia în 2005, a fost ca noi să ne deschidem lumii din afară. Scopul nostru este de a reconecta piaţa culturală românească, decuplată de Occident, la piaţa culturală occidentală, iar la New York aţi văzut rezultatul. Am fost foarte prezenţi chiar dacă mijloacele noastre materiale sunt limitate', a explicat Patapievici.

Întrebat de ce a operat guvernul această schimbare, Patapievici a sugerat că politica electorală joacă un rol. La fel ca SUA, România are programate alegeri în luna noiembrie şi având în vedere că diaspora românească are dreptul să voteze, focalizarea pe dorinţele ei culturale în detrimentul publicului internaţional şi al expatriaţilor români globalizaţi mai tineri 'este în mod transparent o măsură electorală, pentru a atrage voturile lor', a spus Patapievici.

Preşedintele ICR a mai spus că grupurile naţionaliste din Senatul român obiectează faţă de gusturile şi abordarea sa 'cosmopolită'. El a precizat că atunci când a fost invitat, săptămâna trecută, la Comisia de cultură din Senat pentru a prezenta situaţia activităţii ICR, a fost întâmpinat cu întrebări ostile de genul: 'De ce nu vorbiţi despre valorile naţionale. De ce aveţi atitudini anti-româneşti?'

Noua situaţie din România seamănă cu cea din Ungaria, unde un guvern de dreapta naţionalist a înăsprit, de asemenea, controlul asupra culturii şi libertăţii de exprimare, este de părere New York Times. România diferă, însă, privind cel puţin un aspect important: noul guvern este o coaliţie între partide al stângii şi centrului-dreapta şi este condus de premierul Victor Ponta din Partidul Social Democrat (PSD), care este asociat cu Ion Iliescu, un fost aparatcik comunist în vârstă de 82 de ani, mai scrie cotidianul american.

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională în cazul ordonanţei de urgenţă care modifică statutul ICR. În cazul unei decizii negative, Patapievici a declarat că va 'respinge subordonarea politică' a institutului, ceea ce presupune că va demisiona.

Corina Şuteu, directorul ICR din New York, institut care are, de asemenea, oficii în centre culturale cum ar fi Berlinul şi Parisul, a declarat că repercusiunile ar putea fi semnificative în cazul în care se operează schimbările. 'Mai întâi de toate, se va reveni la atitudini arhaice, cu un control politic deplin', a spus ea. 'Senatul poate spune: 'Nu-mi place acest tip de artă, trebuie să prezinţi asta în schimb'. Dar noi trebuie să prezentăm toate tipurile de cultură românească. În acest fel am devenit vizibili în străinătate', o citează New York Times în final.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor