Hong Kong - doar o etapă pentru Snowden

Spionul de la NSA, Edward Snowden, a plecat în Hong Kong, retrăgându-se într-o ”loc sigur”, undeva în Regiunea Administrativă Specială. Deşi a a negat că ar avea vreo legătură cu China şi a susţinut că tratează doar cu jurnaliştii, rămâne totuşi suspiciunea că Snowden lucrează cu agenţii chinezi.
Protestatarii afişează pancarte şi bannere în Grădina Charter din Hong Kong, 15 iunie 2013, în cadrul unui miting de susţinere a fostului angajat al CIA-ului Edward Snowden, care a divulgat informaţii secrete despre programul NSA de supraveghere a populaţiei americane (şi nu numai). (Jessica Hromas / Getty Images)
Diana Zhang
25.06.2013

Spionul de la NSA, Edward Snowden, a plecat în Hong Kong, retrăgându-se într-o ”loc sigur”, undeva în Regiunea Administrativă Specială. Deşi a a negat că ar avea vreo legătură cu China şi a susţinut că tratează doar cu jurnaliştii, rămâne totuşi suspiciunea că Snowden lucrează cu agenţii chinezi.

Cu toate că Hong Kong-ul este un oraş de limbă engleză, cultura sa este în principal chineză. Pe stradă, cei mai mulţi oameni vorbesc cantoneză. Este distractiv să vizitezi Hong Kong-ul ca turist. Cu toate acestea, un occidental care ar avea nevoie să se ascundă în Hong Kong, ar fi complet orb.

Un occidental în Hong Kong iese în evidenţă prea mult şi nu se putea mişca fără ca oamenii din în jurul său nu-l observe. El s-ar fi putut ascunde doar cu ajutorul localnicilor.

Deşi Hong Kong-ul a moştenit un anumit grad de libertate din perioada de conducere a Marii Britanii, Beijing-ul a câştigat din ce în ce mai mult control asupra finanţelor sale, mediului de afaceri, mass-mediei şi guvernului. Hong Kong-ul are doar un pic mai multă libertate pentru că Beijing-ul are încă nevoie de Hong Kong pentru a-i oferi Chinei o altă fereastră către lume. Este în interesul propriu al Beijing-ului să nu transforme Hong Kong-ul într-un alt oraş continental.

Înainte ca Hong Kong-ul să fie returnat Chinei, mulţi localnici îşi pregătiseră paşapoarte pentru Canada şi alte ţări şi erau gata să fugă. Un număr mare de cetăţeni din Hong Kong a rămas acolo doar pentru a face bani înainte ca Beijing-ul să preia controlul total.

Alegerea lui Snowden de a face publice documentele în Hong Kong reflectă cel mai probabil influenţa chineză - fie că a lucrat cu bună ştiinţă cu un agent chinez, fie că a fost în necunoştinţă de cauză manipulat de un agent chinez.

Fanteziile de a atrage atenţia la nivel mondial se mulează cu uşurinţă pe caracterele rezervate, liniştite cum ar fi cel al lui Snowden. Dacă un agent chinez l-a ajutat pe Snowden cu drumul său spre Hong Kong şi cu divulgarea informaţiilor, aceasta doar i-a alimentat ambiţia americanului.

Snowden este ca un adolescent extrem de inteligent, dar naiv. Din păcate, el a avut acces la "bombe" şi s-a bucurat într-adevăr să le arunce una câte una, cu o bună sincronizare, şi s-a bucurat că atât de mulţi oameni i-au răspuns.

Weekend-ul trecut, în Hong Kong s-a desfăşurat un protest al câtorva sute de oameni care i-au cerut guvernului să-l protejeze pe Snowden. Acesta este un alt semn al modului în care autorităţile chineze susţin din spate apariţia lui Snowden în Hong Kong.

Protestul provine chiar din "cărţile" regimului chinez. Când Beijing-ul are nevoie să facă ceva în afara continentului, acesta le solicită unor localnici să face cereri regimului printr-un protest.

Fără Recunoştinţă

Snowden ar putea crede că a făcut cele mai bune aranjamente pentru siguranţa lui, deoarece Beijing-ul a beneficiat cel mai mult de acţiunile sale. Da, Beijing-ului i-ar plăcea să-l ţină în Hong Kong şi să-l pună să-şi divulge lent documentele secrete.

L-ar fi ajutat Beijing-ul pe Snowden dacă ar fi avut probleme reale? Să ne uităm la soarta fostului agent de spionaj al Partidului Comunist Chinez (PCC), Larry Wu-tai Chin. Larry Chin a vândut documente secrete PCC-ului între 1952-1985. El a lucrat pentru CIA şi informaţiile lui au ajutat foarte mult PCC-ul în războaiele din Coreea şi Vietnam şi în cadrul negocierilor diplomatice cu Statele Unite în timpul preşedinţiei lui Nixon.

În 1980 Chin a fost premiat cu o medalie de către CIA pentru serviciul său lung şi distins. În 1985, acuzaţiile împotriva lui au fost pregătite - spionaj pentru China. După ce a fost arestat, el a făcut apel la PCC ca acesta să facă un schimb de spioni pentru a-l salva. PCC a negat orice legătură cu el. În disperare, Chin a folosit un sac de gunoi şi s-a sinucis în celula sa.

Un pilot din Taiwan a fugit pe continent în 1980. China l-a primit, a făcut o vâlvă mare din dezertarea lui şi i-a dat o poziţie. După aceea, el nu a mai avut niciodată suficient gaz în avionul său să plece din China.

PCC nu a avut încredere în el şi nu ar avea încredere în nimeni care fuge sau îşi trădează propria sa ţară, indiferent ce motiv invocă. PCC a făcut discriminări chiar şi în ceea ce îi priveşte pe veteranii de război care au fost capturaţi de inamic.

A reprezentat Islanda o posibilitate pentru Snowden? Islanda este o ţară mică. Aceasta se bazează pe resurse din exterior şi şi-a manevrat întotdeauna foarte atent relaţile cu orice ţară mare.

Respectă Islanda cu adevărat intimitatea? Când liderul PCC Jiang Zemin a vizitat Islanda, PCC a cerut Islandei să ţină protestatarii afară din ţară şi a dat Islandei o listă neagră. Islanda a folosit lista neagră şi a refuzat îmbarcarea protestatarilor la aeroporturile din multe ţări, abandonându-şi principiile atunci când interesele sale au fost în joc. Când vine vorba de Snowden, este greu de ştiut ce ar decide Islanda.

Societate deschisă

În remarcile de deschidere la o întâlnire de la primărie, congresmanul Frank Wolf a precizat:

"America este puternică pentru că suntem binecuvântaţi (...) Este remarcabil faptul că SUA nu a schimbat natura societăţii deschise după 9/11. Asta este o reflectare a încrederii noastre că suntem, de fapt, binecuvântaţi.

Teroriştii au profitat de această societate deschisă şi au atacat SUA. Regimul comunist din China a profitat, de asemenea, de societatea noastră deschisă, furând cantităţi uriaşe de proprietate intelectuală şi planurile armelor americane cele mai avansate (...) Asistăm acum la o dezbatere serioasă despre cum ar trebui americanii să echilibreze libertatea, intimitatea şi securitatea naţională. Un lucru trebuie să-l înţeleagă americanii: acum nu este pace. SUA s-a bucurat de pace şi libertate pentru atât de mult timp încât a uitat că pacea şi libertatea au fost câştigate prin război.

Teroriştii şi regimul chinez sunt în război cu America. Dacă se pot accepta măsuri de securitate sporită în aeroporturi, de ce nu se poate accepta o altă securitate pe care guvernul trebuie să impună în alte moduri?"

Au fost şi înainte oameni care nu au fost de acord cu guvernul SUA şi au dezvăluit documente secrete: Bradley Manning şi Daniel Ellsberg sunt cele mai faimoase două cazuri.

Cazul Snowden diferă de ale acestora cu desăvârşire: el a fost deosebit de benefic pentru PCC. Tocmai când lumea s-a unit pentru a condamna hacking-ul regimului chinez, dintr-o dată Snowden a făcut din Statele Unite o "ţintă".

Propaganda Beijing-ului nu ar fi putut plănui acest lucru mai bine.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor