Hollande deţine "unele elemente" că Assad utilizează arme chimice şi în prezent

Preşedintele Francois Hollande a declarat duminică, într-un interviu acordat postului de radio Europe1, că deţine "unele elemente" cu privire la utilizarea de către regimul sirian a unor arme chimice, însă nu dispune de "dovezi", relatează AFP.
Preşedintele francez Francois Hollande, 19 aprilie 2013 (FRANCOIS GUILLOT / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
20.04.2014

Preşedintele Francois Hollande a declarat duminică, într-un interviu acordat postului de radio Europe1, că deţine "unele elemente" cu privire la utilizarea de către regimul sirian a unor arme chimice, însă nu dispune de "dovezi", relatează AFP.

"Dispunem de alte câteva elemente, dar nu am problele, aşa că nu vi le pot prezenta aici", i-a răspuns şeful statului francez unui jurnalist care l-a întrebat dacă este adevărat că preşedintele sirian Bashar al-Assad utilizează arme chimice şi în prezent.

"Ceea ce ştiu însă este că acest regim a demonstrat deja oroarea mijloacelor de care este capabil să se folosească şi refuzul total al oricărei tranziţii politice", a mai adăugat Francois Hollande.

Declaraţiile lui Hollande vin la doar o zi după ce viceministrul sirian de externe, Faycal Meqdad a criticat poziţia ostilă a Franţei faţă de ţara sa. "Nici o ţară, fie ea arabă, fie ea occidentală nu s-a comportat precum Franţa, ajutându-i şi antrenându-i pe faţă pe teroriştii sirieni", a afirmat Meqdad, conform unui articol publicat sâmbătă în cotidianul libanez al-Bana şi citat de french.irib.ir., adăugând că Franţa este singura ţară din lume care a echipat Israelul cu bomba nucleară."

Reamintim că, potrivit acordului cadru ruso-american agreat la finele septembrie 2013, în scopul evitării unei intervenţii militare americane în Siria, ca reacţie la un atac cu armele chimice împotriva populaţiei civile, Siria s-a angajat să-şi distrugă integral arsenalul de arme chimice până la finele lui iunie 2014. Regimul preşedintelui Assad, sprijinit de Rusia, a negat la vremea respectivă faptul că atacul, în urma căruia au murit sute de persoane, i-ar fi aparţinut, acuzându-i de folosirea armelor pe rebeli.

Conform Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), la data de 14 aprilie, Siria evacuase două treimi din arsenalul chimic de pe teritoriul său.

Între timp s-au mai raportat şi alte atacuri cu arme chimice în Siria. Astfel, în noaptea de 11 spre 12 aprilie a avut loc, conform serviciilor secrete americane, cel mai grav atac chimic lansat de regimul lui Assad, şi în care s-a estimat că au murit între 650-1.300 de persoane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor