Siria: Alep sub atacul mortierelor, 11 morţi
alte articole
Războiul civil din Siria continuă, chiar dacă situaţia din Ucraina l-a făcut să treacă pe locul doi în paginile ziarelor. Astăzi a fost o altă zi sângeroasă, cu decese şi violenţă incredibilă.
Conform ştirilor agenţiei Sana, există cel puţin 11 morţi şi 50 de răniţi în urma unei serii de lovituri de mortar lansate în mai multe zone din Alep, în nordul Siriei. Sunt acuzate de masacru grupurile de militanţi înarmaţi care au tras obuze de mortiere asupra cartierului, controlat de regimul lui Bashar al-Assad.
La rândul lor, activiştii de la Observatorul sirian pentru drepturile omului au dat ştiri despre loviturile de mortiere asupra oraşului Alep, explicând că au fost lansate de rebelii radicali şi au cauzat peste 30 de victime. Observatorul a raportat, de asemenea, că sunt în curs ciocniri violente între forţele guvernamentale din Damasc şi grupuri jihadiste, inclusiv Frontul al-Nusra legat de Al-Qaeda, în cartierul de Rashedin, în Alep.
În urma ultimului raport pe tema atrocităţilor desfăşurate în Siria, comisia de anchetă a ONU a cerut Consiliului de Securitate să denunţe gravele încălcări ale legilor de război la Tribunalul Internaţional.
”Consiliul de Securitate al Naţiunilor este responsabil că permite acestor grupuri aflate în conflict să încalce regulile fără nicio constrângere. Asemenea inacţiune a oferit spaţiul necesar proliferării actorilor din Siria, fiecare urmând propria agendă şi contribuind la radicalizarea şi amplificarea violenţelor”, a declarat raportul prezentat de comisia ONU în urma investigaţiilor din Siria.
Pe lângă bombardamentele frecvente, Assad a început o campanie de ”înfrângere prin înfometare” prin care privează de mâncare toţi cetăţenii din Homs. De asemenea, forţele aeriene au bombardat oraşul Alep cu o ”intensitate şocantă”, ucigând sute de civili la fiecare raid.
Un raport îngrozitor arată că ”lunetiştii guvernamentali din Alep au împuşcat cel puţin cinci bărbaţi în zona testiculelor, şi alte şase femei însărcinate în abdomen.” Forţele guvernamentale siriene au primit întăriri militare din partea Hezbollah şi din partea miliţiei irakiene.
Regimul al-Assad ar fi înarmat şi susţinut în cadrul Consiliului de Securitate de către Rusia şi China, în timp ce Iranul este implicat direct în conflict.
Insurgenţii care luptă împotriva lui Assad au amplificat şi ei numărul crimelor împotriva civililor, au luat ostateci, au executat prizonieri şi au detonat maşini capcană în spaţii publice, se mai precizează în raport.
Rebelii, printre care şi o grupare kurdă, Frontul Islamic şi Revoluţionarii Sirieni, au asediat două oraşe, Nubl şi Zahra din provincia Alep, care găzduiau 45.000 de persoane.
Ambele tabere sunt acuzate că au supus populaţia civilă la acte de ”tortură şi tratament inuman, masacre, violuri cât şi de recrutarea copiilor ca soldaţi”.
Grupările rebele, în mare parte ar fi protejate în Consiliul de Securitate şi înarmate de către Statele Unite şi Marea Britanie iar Arabia Saudită ar fi una dintre sursele de finanţare ale rebelilor.