Hagel în China. Statele Unite negociază o pace în Asia de sud-est?
alte articole
Secretarul departamentului de Apărare al Statelor Unite, Chuck Hagel, va vizita, luni, oraşul Qingdao din China, şi va efectua o inspecţie simbolică a vasului militar Liaoning, a notat Reuters.
Beijingul încearcă să domolească criticile Statelor Unite cu privire la lipsa de transparenţă a Chinei pe parcursul înarmării sporite din ultima perioadă, conform experţilor de securitate chinezi.
„Este un semn de deschidere, de sinceritate, care arată că Beijingul nu are nimic de ascuns şi vrea să-şi îmbunătăţească relaţiile militare cu Statele Unite”, a declarat expertul Universităţii de Ştiinţe Politice din Shanghai, Ni Lexiong.
Totuşi, vasul pe care îl va vizita Hagel, Liaoning, este construit în anul 1980, este folosit numai pentru exerciţii şi nu este operaţional în totalitate.
Vizita va avea o încărcătură „simbolică mare dar va fi mică din punct de vedere al actualelor capabilităţi operaţionale”, a declarat Hagel.
„Arătându-i un vas care a fost construit în Ucraina în anii 1980 şi care rămâne doar un vas de antrenamente incomplet din punct de vedere operaţional, chinezii îl vor ţine departe de la capabilităţile mai sensibile, precum programul de rachete sau flotele de submarine”, a declarat expertul Institutului South East Asian Studies.
Duminică, Hagel, aflat în vizită la Tokyo pentru a reconfirma alianţa militară cu Japonia, s-a arătat foarte critic cu privire la agresiunile din ultima perioadă ale Chinei şi Rusiei.
„Nu poţi să te duci prin lume şi să redefineşti teritorii şi să încalci integritatea şi suveranitatea naţiunilor cu forţa, prin constrângere şi intimidare, chiar dacă sunt mici insule din Pacific sau naţiuni mari din Europa”, a declarat Hagel.
În contextul crizei din Ucraina şi a mobilizării forţelor navale ale Statelor Unite în zona din apropierea Mării Negre cât şi a unui posibil conflict în Orientul Apropriat cu Siria şi Iran, tensiunile din Asia de sud-est pot veni ca a povară greu de suportat pentru flota americană.
China a acaparat abuziv 90% din Marea de Sud a Chinei, aproximativ 3,5 milioane de kilometri pătraţi, şi a instalat abuziv o „zonă de indentificare aeriană” deasupra insulelor japoneze Senkaku, intensificând tensiunile cu Japonia. Posibilitatea unui conflict de proporţii între cele două adversare acerbe, a fost confirmată şi de către serviciile de informaţii ale Washingtonului.
China a criticat în mod repetat alianţa Statelor Unite cu Japonia şi a îndemnat Washingtonul să nu ia partea aliaţilor săi, Japonia şi Philipine în mod deosebit, pe parcursul conflictelor din Asia de sud-est. Ca răspuns, Pentagonul a sporit prezenţa militară în regiune, stârnind nemulţumirile Beijingului.
Strategia de „rebalansare” militară a Statelor Unite a fost criticată de către oficialii chinezi drept „o jignire a propriilor aspiraţii”.
„Constrângerea şi intimidarea sunt un lucru mortal care duce numai la conflict”, a declarat Hagel, în timpul vizitei din Japonia, cu privire la agresiunile Rusiei şi ale Chinei.
„Ambele tabere sunt conştiente de ciocnirile militare potenţiale, şi de nevoia de a spori înţelegerea şi cooperarea pentru a reduce riscurile, aşa că vizita este un semn pozitiv”, a declarat Zhu Fen, directorul Programului de Securitate Internaţională al Universităţii Beijing, cu privire la vizita Secretarului din Apărare american în China.