Serviciile secrete din SUA asigură: În Siria „a avut loc un nou atac chimic”
alte articole
Serviciile secrete americane nu au nicio îndoială că în noaptea de 11 spre 12 aprilie a avut loc cel mai grav atac chimic lansat de regimul lui Assad, în ciuda faptului că ruşii aruncă responsabilitatea asupra rebelilor.
Acum, jocul devine politic, pe două niveluri: cel al ONU, astfel încât echipa de inspecţie aflată deja pe teren să poată investiga incidentul şi să-i caute pe cei responsabili, şi cel de la Casa Albă, unde preşedintele Obama trebuie să decidă dacă escaladarea cauzată de sirieni schimbă dinamica acestui conflict, deschizând uşa unei intervenţii directe.
Surse care lucrează pe teren pentru guvernul SUA spun că atacul a început între 2.30 şi 6 dimineaţa, deci cu intenţia clară de a maximiza numărul de victime, deoarece în acel moment oamenii se aflau încă în pat. Rachetele încărcate cu substanţe chimice, probabil gaz sarin, au lovit cel puţin nouă districte din Ghouta de Est, relata marţi La Stampa.
Primele estimări vorbesc de un număr de victime cuprins între 650 şi 1.300, având următoarea distribuţie: 100 morţi la Saqba şi Kafr Batna; 150 la Douma; 300 la Hamoryah; 63 la Irbeen, printre care 30 de copii şi 16 femei; 16 la Jisreen, inclusiv 3 copii; 400 la Zamalka şi 75 la Ain Târmă, în timp ce numărul de decese în Marj încă nu este cunoscut. Alte surse au înregistrat, de asemenea, atacuri în Ghouta de Vest, în special la Moadamiyat al-Sham, unde 50 de persoane au murit iar alte 70 au fost transportate la spitalul din Darayya.
Cele mai multe din aceste informaţii provin de la medicii din zonă care au încercat să ajute victimele. Simptomele care s-au înregistrat sunt: dificultate în respiraţie, convulsii, greaţă, vărsături, salivaţie crescută şi pupilele mărite. Toate simptomele au fost provocate de contactul cu substanţe chimice.
Acum, problema este transformarea acestor elemente în probe confirmate şi acceptate de comunitatea internaţională, şi luarea unor decizii politice. Instrumentul ar fi deja pe teren, adică echipa de inspectori ONU, condusă de profesorul suedez Ake Sellstrom, dar mandatul său nu este prea clar.
Inspectorii ONU au putut merge la Damasc după un acord încheiat în luna iulie cu regimul, care prevede că sarcina acestora este numai aceea de a investiga atacul petrecut la data de 19 martie, în trei zone, şi anume Khan al-Assal în apropiere de Alep şi alte două care sunt încă secrete. Ieri, Sellstrom şi purtătorul de cuvânt al ONU, Eduardo de Buey au spus clar că au nevoie de un nou mandat în scopul de a investiga noul atac chimic din Ghouta.
În schimb, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest a declarat că inspectorii ONU, în conformitate cu guvernul SUA, au deja autoritatea de a extinde ancheta. Ruşii s-au opus imediat, cu o declaraţie făcută de către purtătorul de cuvânt Aleksandr Lukashevich, arătând cu degetul împotriva rebelilor, argumentând că "o rachetă cu substanţe chimice încă necunoscute, la fel ca cele folosite de către terorişti la Khan al-Assal la 9 martie, a lovit şi de această dată".
Italia, Marea Britanie, Franţa şi Germania au făcut un pas formal cu Secretarul General Ban Ki-moon, plecat luni spre Coreea de Sud, cerându-i să-l autorizeze pe Sellstrom imediat pentru a inspecta Ghouta. Consiliul de Securitate s-a reunit de urgenţă să discute despre atac şi despre cum poate fi depăşit impasul.
Dacă elementele preliminare adunate pe teren de către serviciile secrete vor fi confirmate, problema este reacţia preşedintelui Obama. În luna august 2013 a declarat că utilizarea de arme chimice a fost "linia roşie", care nu trebuie depăşită: în iunie, Obama l-a acuzat pe Assad de acest lucru şi a autorizat trimiterea de arme rebelilor.