Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lansat o reţea destinată luptei împotriva hepatitei

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat vineri o reţea destinată luptei împotriva hepatitei, în contextul infectării cronice a sute de milioane de oameni cu virusul hepatic, relatează Kyodo.
Charles Gore, preşedintele Alianţei Mondiale pentru Hepatită. (Ian Gavan / Getty Images for Janssen)
Epoch Times România
07.06.2013

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat vineri o reţea destinată luptei împotriva hepatitei, în contextul infectării cronice a sute de milioane de oameni cu virusul hepatic, relatează Kyodo.

Reţeaua se doreşte a fi o 'platformă de colaborare internaţională' pentru a creşte gradul de conştientizare al publicului cu privire la hepatită, a face schimb de informaţii şi de tehnologii, a mobiliza resursele existente şi a îmbunătăţi îngrijirea pacienţilor, a declarat OMS într-un comunicat dat publicităţii la o conferinţă de presă în Singapore.

Reţeaua va reuni OMS, agenţii ale ONU, universităţi, institute de cercetare, laboratoare regionale, centre de colaborare, organizaţii ale societăţii civile şi grupuri de pacienţi.

OMS estimează că aproximativ 500 de milioane de oameni sunt infectaţi cronic cu virusul hepatitei B sau C.

Potrivit lui Charles Gore, preşedintele Alianţei Mondiale pentru Hepatită, deşi hepatita ucide la fel de mulţi oameni ca HIV şi mai mulţi decât tuberculoza şi malaria, departamentele din cadrul OMS pentru lupta împotriva TBC, HIV şi malariei sunt 20 la 30 de ori mai mari decât cel privind hepatita.

Un studiu realizat de Universitatea din Washington, citat la conferinţa de presă menţionată, a indicat că aproximativ 1,44 de milioane de persoane mor anual de hepatită anual comparativ cu 1,47 de milioane de decese cauzate de HIV(SIDA.

Gore şi-a exprimat, de asemenea, speranţa că hepatita va fi menţionată în Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului, un plan de acţiune la nivel global destinat eradicării sărăciei, foametei şi bolilor.

Asia 's-a descurcat foarte bine în ceea ce priveşte vaccinarea, dar nu peste tot. Japonia este una dintre puţinele ţări din lume care nu dispune de vaccinare universală împotriva hepatitei B, alături de Marea Britanie', a precizat Gore, adăugând că, probabil, Japonia va introduce vaccinarea universală anul viitor.

Hepatita B, aminteşte Kyodo, este o infecţie a ficatului cauzată de virusul hepatic B. Potrivit OMS, hepatita B este cel mai grav tip de hepatită virală. Un vaccin împotriva sa a fost disponibil din 1982.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor