Bagdadul sub asediu

Un nou val de violenţă se abate asupra Irakului. Miercuri dimineaţă, mai multe atentate cu bombă au lovit zone comerciale aglomerate, în special ocupate de şiiţi, din interiorul şi din afara Bagdadului, omorând cel puţin 37 de persoane şi rănind 80, potrivit New York Times.
Fum negru se ridica spre cer dupa un atentat cu bombă în Bagdad (SABAH ARAR / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
20.11.2013

Un nou val de violenţă se abate asupra Irakului. Miercuri dimineaţă, mai multe atentate cu bombă au lovit zone comerciale aglomerate, în special ocupate de şiiţi, din interiorul şi din afara Bagdadului, omorând cel puţin 37 de persoane şi rănind 80, potrivit New York Times.

Unele dintre atacuri au fost efectuate prin intermediul unor maşini capcană parcate, iar cel puţin două dintre ele au fost efectuate utilizându-se bombe detonate de la distanţă.

Pentru creşterea numărului atacurilor cu bombă, care au vizat în principal civilii şiiţi, guvernul şiit aflat la conducere a dat vina pe insurgenţii musulmani sunniţi, care au legătură cu Al-Qaeda.

Exploziile de miercuri dimineaţa au avut loc în timp ce oamenii erau la cumpărături în pieţe aglomerate. Poate unul dintre cele mai terifiante atacuri a fost cel realizat cu o bombă aflată la marginea drumului, lângă o piaţă din cartierul Sadriya ocupat în principal de şiiţi. În urma exploziei au murit cinci persoane iar alte 15 au fost rănite. O alta bombă a fost plasată într-un microbuz din districtul comercial central Karrada, şi a ucis patru persoane, rănind alte 14. Fumul negru a început să se ridice deasupra locului explozie,i în timp ce ambulanţele îşi făceau drum prin trafic pentru a ajunge la răniţi, după cum se poate vedea în filmările video. Microbuzul avea uşa principală spulberată şi ferestrele sparte.

Atacuri similare au avut loc în cartierele Hurriyah, Shaab, Tobchi, Karrada, Azamiyah şi Amil, precum şi în vestul suburbiei Abu Ghraib. În cartierul estic Baladīyat, un angajat al Ministerului de Energie Electrică a fost ucis de o bombă ce-i fusese ataşată de maşină şi a explodat.

În afara capitalei, doi navetişti au fost ucişi şi nouă au fost răniţi după ce o bombă ataşată de microbuzul lor a explodat în oraşul Najaf, la circa 160 km sud de Bagdad.

Valul de atacuri au urmat unui raid mortal al forţelor de securitate la o tabără de protest sunit din nordul ţării, în aprilie. De atunci, mai mult de 5.500 de persoane au fost ucise în atacuri ale insurgenţilor în Irak, potrivit Naţiunilor Unite. Violenţa crescândă a ridicat temeri cu privire la o revenire la un apogeu al vărsării de sânge, aşa cum s-a înregistrat în 2006-2007, când zeci de mii de oameni au murit.

Aproape 1.000 de irakieni au fost ucişi în octombrie, potrivit datelor furnizate de Organizaţia Naţiunilor Unite, care le-a cerut liderilor politici să coopereze pentru a pune capăt violenţelor ce au escaladat de la retragerea trupelor americane în decembrie 2011.

În altă parte din Irak, mai multe persoane înarmate au ucis miercuri un bodyguard al preşedintelui Jalal Talabani, aflat în timpul liber. Agresorii au pătruns în casa gărzii de corp din Sulaimaniya, la 260 km nord-est de Bagdad. Talabani se află în Germania pentru tratament medical de mai multe luni.

O problemă tot mai stringentă

Premierul irakian Nouri al-Maliki a fost la sfârşitul lunii octombrie la Washington pentru a cere ajutor militar de care ţara sa are nevoie urgentă pentru a lupta împotriva reţelei Al-Qaeda şi a altor grupări extremiste.

Irakul ar avea nevoie în primul rând de elicoptere Apache, de drone şi bombardiere F-16 pentru a împiedica migraţiile între Siria şi Irak a unităţilor Al-Qaeda, acestea traversând libere frontierele şi luptând atât împotriva regimului sirian condus de bashar al-Assad, cât şi împotriva Armatei Libere Siriene de opoziţie. La întoarcerea în Irak, grupările Al-Qaeda îi terorizează pe şiiţi, pe kurzi şi populaţia sunnită paşnică, notează agenţia rusă RIA Novosti.

„Al-Qaeda încearcă să slăbească guvernul Maliki, crezând că astfel va grăbi căderea regimului sirian”, a explicat generalul în retragere Shakir Salman, consilier al Ministerului irakian al Apărării.

Potrivit presei ruse, SUA a lăsat să se înţeleagă că vor ajuta Irakul cât mai repede posibil.

În Irak, conflictele interconfesionale (şiiţi-sunniţi) şi interetnice (arabi-kurzi) sunt în creştere de la invazia americană din 2003 şi răsturnarea regimului condus de Saddam Hussein, sub care puterea aparţinea majoritar partidului sunnit Baas.

Coaliţia naţională, creată sub egida americanilor, i-a susţinut pe şiiţi şi kurzi. Ea a permis şiiţilor să domine guvernul şi kurzilor să aibă o largă autonomie. Sunniţii, rămaşi fără resurse şi fără putere, se opun marginalizării lor şi situaţia a dus la o creştere a influenţei grupărilor teroriste sunnite. Atentatele ce au loc aproape în fiecare zi în Irak, fac multe victime. Peste 1.000 de persoane au fost ucise în octombrie şi aproape 7.000 de la începutul acestui an, victimele fiind atât din rândul civililor, cât şi al forţelor de ordine.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor