Maxima prioritate a CIA: vânătoarea de terorişti
Expertul în securitate Mark Mazzetti explică într-un interviu schimbarea de strategie a CIA a cărei prioritate maximă nu mai este strângerea de informaţii în exterior despre guverne, ci vânătoarea de terorişti. Mazzetti este expert în probleme de securitate naţională al ziarului The New York Times şi autor al cărţii 'The Way of the Knife: The CIA, a Secret Army, and a War at the Ends of the Earth', bazată pe sute de interviuri cu generali, spioni şi analişti care explică metamorfoza suferită de spionajul american, după atentatele din 11 septembrie 2001, notează marţi ziarul El Pais.
'În zilele ulterioare atentatelor de la 11 septembrie 2001, preşedintele George W.Bush a plasat CIA în centrul războiului secret împotriva terorii', aminteşte Mazzetti. Pe atunci, o Administraţie bulversată, spune el, elaborează o listă a ţintelor, în frunte cu liderul Al-Qaeda, sauditul Osama Bin Laden, pe care o afişează în cartierul său general şi pentru a căror capturare suspendă analizele strategice care se făceau despre Orientul Mijlociu. Bush autorizează CIA să localizeze şi să asasineze terorişti în întreaga lume.
Barack Obama moşteneşte lista şi strategia la venirea sa la Casa Albă, în ianuarie 2009. Este o strategie care 'creează însă tot atâţia duşmani pe cât distruge', este de părere Mazzetti. Deşi l-a eliminat pe Bin Laden, la 1 mai 2011 în Pakistan, cu ajutorul unui comando al Navy Seals, au rămas multe misiuni de îndeplinit. Precum arestarea, la sfârşitul săptămânii trecute, a libianului Abu Anas al Libi, considerat principalul responsabil al atentatelor, din 1998, împotriva Ambasadelor SUA din Kenya şi Tanzania în care au murit 257 de persoane. Sau asaltul, eşuat, împotriva lui Abdelkader Mohamed Abdelkader, unul din liderii miliţiilor Al Shabab care au asaltat centrul comercial Westgate din Nairobi.
Mazzetti, laureat al premiului Pulitzer pentru informaţie internaţională din 2009, subliniază că modul de operare al CIA în războiul împotriva terorii a trecut de la strategia Administraţiei Bush, ce consta în 'arestarea teroriştilor, la transferarea lor în centre secrete de detenţie şi interogarea lor pentru a descoperi alţi terorişti', la folosirea combinată a dronelor - avioane fără echipaj - pentru a-i localiza şi a-i elimina de pe listă.
Leon Panetta, director al CIA între februarie 2009 şi iunie 2011, a autorizat 216 atacuri cu drone în Pakistan, care au ucis 1.196 de persoane, majoritatea terorişti, dar şi civili, potrivit institutului independent pentru politici publice New America Foundation. Doctrina Obama garantează un cost uman şi economic mult mai mic decât desfăşurarea de trupe şi un rezultat de succes pentru eliminarea ţintelor.
'Nu este însă lipsit de riscuri şi creează tot atâţia duşmani pe cât distruge', avertizează Mazzetti. Reduce totodată şi costurile operaţiunii. SUA pot acum mult mai uşor să desfăşoare operaţiuni letale în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii. Pe de altă parte, după 12 ani de luptă în umbră, '60% din membrii CIA au fost angajaţi după 11 septembrie 2001 şi nu cunosc un alt mod de operare', conchide Mark Mazzetti.