Premierul irakian, în vizită în SUA, pentru a cere ajutor militar (presă)

Premierul irakian, Nouri al-Maliki. (JIM WATSON/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
31.10.2013

Premierul irakian Nouri al-Maliki se află în aceste zile la Washington pentru a cere ajutor militar de care ţara sa are nevoie urgentă pentru a lupta împotriva reţelei Al-Qaeda şi a altor grupări extremiste, un subiect pe care urmează să-l discute vineri cu preşedintele Barack Obama, scrie RIA Novosti, citând presa rusă.

Bagdadul ar avea nevoie în primul rând de elicoptere Apache, de drone şi bombardiere F-16 pentru a împiedica migraţiile între Siria şi Irak a unităţilor Al-Qaeda, acestea traversând libere frontierele şi luptând atât împotriva regimului Assad, cât şi împotriva Armatei Libere Siriene de opoziţie. La întoarcerea în Irak, grupările Al-Qaeda îi terorizează pe şiiţi, pe kurzi şi populaţia sunnită paşnică, notează agenţia rusă menţionată.

Această ameninţare figurează în fruntea listei guvernului irakian. 'Al-Qaeda încearcă să slăbească guvernul Maliki, crezând că astfel va grăbi căderea regimului sirian', a explicat generalul în retragere Shakir Salman, consilier al Ministerului irakian al Apărării.

După cum scrie presa rusă, americanii au lăsat să se înţeleagă că vor ajuta Irakul cât mai repede posibil.

Safa al-Sheikh Hussein, adjunct al consilierului pentru securitate naţională al primului ministru irakian, a declarat înaintea vizitei în SUA a premierului că Bagdadul doreşte 'să primească aceste arme imediat'. El a avertizat că, dacă SUA nu furnizează aceste arme, Irakul ar putea cere ajutor altor ţări, precum Rusia.

În Irak, conflictele interconfesionale (şiiţi-sunniţi) şi interetnice (arabi-kurzi) sunt în creştere de la invazia americană din 2003 şi răsturnarea regimului condus de Saddam Hussein, sub care puterea aparţinea majoritar partidului sunnit Baas.

Coaliţia naţională, creată sub egida americanilor, i-a susţinut pe şiiţi şi kurzi. Ea a permis şiiţilor să domine guvernul şi kurzilor să aibă o largă autonomie. Sunniţii, rămaşi fără resurse şi fără putere, se opun marginalizării lor şi situaţia a dus la o creştere a influenţei grupărilor teroriste sunnite. Atentatele ce au loc aproape în fiecare zi în Irak fac multe victime. Peste 500 de persone au fost ucise în octombrie şi aproape 7.000 de la începutul acestui an, victimele fiind atât din rândul civililor, cât şi al forţelor de ordine.

Nouri al-Maliki, numit premier în 2006 şi în 2010 după alegerile legislative, se află la Washington nu numai pentru a cere arme, ci şi pentru a-şi oferi serviciile sale ca mediator în conflictul sirian. Unii responsabili americani au intenţia de a evoca acest aspect întrucât, în opinia lor, un om de la Bagdad ar putea fi un mediator mai convenabil pentru Washington decât reprezentanţi de la Moscova sau Teheran, mai scrie RIA Novosti.

În aceeaşi manieră, al-Maliki ar putea deveni mediator şi între Teheran şi Occident în vederea reglementării controversatului dosar nuclear iranian. Aceste două roluri ar întări poziţia Irakului în regiune, dar şi pe cea a lui Maliki, un politician şiit într-o ţară arabă majoritar sunnită având legături strânse cu Washingtonul. În consecinţă, Nouri al-Maliki nu va lăsa ca această şansă să-i scape: alegerile irakiene vor avea loc în 2014 şi el aspiră la un al treilea mandat ca prim-ministru, mai scrie presa rusă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor