Cel puţin zece protestatari, inclusiv un fost ministru, răniţi în faţa Tribunalului din Kiev
alte articole
Cel puţin 10 persoane, inclusiv un fost ministru de interne, au fost rănite sâmbătă dimineaţă în timpul ciocnirilor care au avut loc între poliţie şi protestatarii care manifestau în faţa clădirii Tribunalului din Kiev, transmite Reuters.
Instanţa de judecată a condamnat 3 persoane la şase ani de închisoare pentru acuzaţia că în 2011 au plănuit să arunce în aer o statuie a lui Lenin. Cazul celor trei este considerat de protestatari ca fiind motivat politic.
În primele ciocniri de luna trecută, poliţia s-a folosit de bastoane şi gaze lacrimogene pentru a împrăştia sutele de persoane ce s-au adunat să protesteze împotriva condamnării celor trei.
Una dintre persoanele vătămate în timpul intervenţiei de sâmbătă este fostul ministru de Interne al Ucrainei, Iuri Luţenko. Conform martorilor, acesta a fost lovit la cap şi se află la terapie intensivă din cauza traumatismelor craniene. Poliţia a declarat că nu are nicio informaţie ca cineva să fi fost rănit în urma incidentului din această dimineaţă.
La aproximativ 10 kilometri depărtare de locul incidentului, în centrul Kievului, mii de protestatari s-au campat hotărâţi să continue manifestaţiile împotriva administraţiei Ianukovici. Cauza protestelor este renunţarea la acordul comercial cu Europa, în favoarea unei cooperări mai strânse cu Rusia.
De la izbucnirea protestelor în Ucraina, numărul abuzurilor comise de către forţele de ordine a crescut considerabil. Televiziunea publică din Ucraina a difuzat înregistrări care arătau mai multe persoane transportate pe targă după intervenţia forţelor de ordine.
Protestele au început în luna noiembrie şi au luat amploare după ce poliţia a înăbuşit violent o manifestaţie paşnică în data de 1 decembrie. De atunci, activiştii au reuşit să scoată la iveală o serie de abuzuri ale poliţiei şi justiţiei ucrainene.
Conform preşedintelui Kharkiv Human Rights Group, Yevhen Zakharov, cel puţin 50 de jurnalişti au fost agresaţi – mulţi dintre ei de către poliţie – iar 40 dintre aceste cazuri au avut loc pe 1 decembrie. În noaptea de revelion, nouă activişti erau reţinuţi pentru participarea la manifestaţii, multe dintre acuzaţii dovedindu-se a fi calomnioase.
Din ziua de 3 ianuarie, poliţia din Ucraina a început să facă presiuni prin vizite la domiciliu, peste 70 de activişti fiind forţaţi să dea declaraţii.
Violenţele împotriva activiştilor pro-europeni au fost raportate în mai multe oraşe din ţară, precum Dnipropetrovsk, Kherson şi Rivne. Mai multe victime susţin că atacurile au fost motivate politic.