Ucraina: Opozanţii se mobilizează din nou, în pofida noilor legi represive

Protest pro-european în Ucraina
Protest pro-european în Ucraina (SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)

Manifestanţii pro-europeni ucraineni şi-au întărit sâmbătă baricadele în Piaţa Independenţei din Kiev, cu o zi înainte de o nouă manifestaţie, înfruntându-l pe preşedintele Viktor Ianukovici, care s-a decis, în acest context tensionat, să nu participe la Forumul Economic Mondial de la Davos, a relatat AFP.

După o perioadă de aproape două luni de ample manifestaţii de contestări antiguvernamentale, preşedintele Viktor Ianukovici a promulgat vineri seară noi legi care prevăd o serie de sancţiuni dure împotriva manifestanţilor, legi considerate represive de către opoziţie şi condamnate de către Occident.

Însă efectul nu a fost cel scontat de preşedinte, întrucât protestatarii care ocupă Piaţa Independenţei din centrul capitalei ucrainene şi-au întărit baricadele cu sârmă ghimpată în noaptea de vineri spre sâmbătă, iar sâmbătă dimineaţa s-au adunat acolo un număr de câteva sute de persoane, relatează Agenţia Franceză de Presă.

'Revenim la stalinism. Când vor fi puse în aplicare aceste legi, situaţia din Ucraina va fi mai rea decât cea din Rusia sau din Belarus', a spus protestatarul Leonid Tertişni. 'Însă aceste legi nu ne intimidează, ele nu au făcut decât să mobilizeze şi mai mult oamenii. Protestele vor continua', a adăugat acesta.

Liderii opoziţiei ucrainene fac apel la cetăţenii ucraineni pentru o nouă manifestaţie de amploare, duminică la ora 10.00 GMT, aceasta fiind a opta de la începutul mişcării de contestare.

În contextul tulburărilor din ţară, Viktor Ianukovici s-a hotărât să nu participe la Forumul Economic Mondial de la Davos, în Elveţia, care îşi va deschide lucrările miercuri. Preşedintele ucrainean va fi reprezentat la forumul respectiv de premierul Mikola Azarov.

'Preşedintele nu va merge la Davos. El va rămâne în Ucraina', a transmis sâmbătă, pentru France Presse, o sursă din Administraţia prezidenţială.

În contextul crizei puternice cu care se confrunta puterea din Ucraina, Ianukovici l-a concediat vineri seară pe şeful Administraţiei prezidenţiale, Serghei Liovoşkin. După reprimarea violentă a unei manifestaţii în Piaţa Independenţei, Liovoşkin îşi înaintase demisia la sfârşitul lunii noiembrie, însă preşedintele ucrainean nu a acceptat-o.

Ampla mişcare de contestare a regimului ucrainean a început la sfârşitul lunii noiembrie, când Ianukovici a refuzat să semneze Acordurile de asociere şi Liber Schimb cu Uniunea Europeană, în favoarea apropierii de Moscova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe