Americanii trimit avioane F-16 în România

Ministrul Mircea Duşa.
Ministrul Mircea Duşa. (Epoch Times România)

Statele Unite vor trimite mai multe avioane americane F-16 săptămâna viitoare în România pentru a participa la exerciţii în spaţiul aerian românesc, a declarat duminică Ministrul Apărării, Mircea Duşa, precizând că avioanele vor rămâne o perioadă destul de lungă.

"Săptămâna viitoare vor veni avioane americane F-16 în România, întrucât "împreună cu americanii avem exerciţii în această perioadă în spaţiul aerian românesc şi vor rămâne o perioadă destul de lungă în România", a anunţat Mircea Duşa, preluat de Mediafax.

Ministrul Apărării a mai mai declarat că, pe lângă aceste acţiuni "imediate şi pe termen scurt", Bucureştiul mai are şi "alte solicitări şi vizavi de partenerul american şi vizavi de NATO" privind "dislocarea unor escadrile în România până când, în 2017, va deveni operaţională escadrila noastră de F-16"

Invitat la Antena 3, Duşa a abordat şi subiectul avioanelor de luptă pe care România le va achiziţiona din Portugalia, insistând asupra faptului că avioanele nu sunt "second hand" cum s-a vehiculat ideea, ci vor fi dotate cu armament de ultimă generaţie.

Din avioanele vechi dar care nu sunt second-hand pe care le cumpără Guvernul va rămâne, practic, doar fuzelajul, a explicat ministrul, în rest totul va fi schimbat:

"Prin reparaţiile pe care le facem la aceste avioane, vor rămâne doar fuzelajele, ele sunt dotate cu motoare noi şi în pachetul acela (acordul de achiziţionare a avioanelor din Portugalia - n.r.) intră şi motoare de rezervă", a declarat Mircea Duşa.

Ministrul Apărării a mai precizat că luni, va discuta la telefon cu şeful Pentagonului, Chuck Hagel.

Anunţul lui Mircea Duşa vine la şase zile după ce preşedintele Băsescu a informat că SUA cere României sprijin pentru extinderea operaţiunilor militare de la baza Mihail Kogălniceanu.

Statele Unite urmează să trimită un contingent de 600 de militari la baza din judeţul Constanţa, numărul total de soldaţi aflaţi pe teritoriul României urmând să ajungă astfel la 1.600. Data oficială privind sosirea militarilor americani nu a fost făcută publică, însă se estimează că va avea loc pe parcursul unui an. Totodată, SUA şi-a anunţat intenţioa să trimită la baza de la Kogălniceanu şi avioane pentru "misiuni specifice", a mai precizat Băsescu.

Mihail Kogălniceanu este un nod de transport esenţial pentru echipamentele americane care se reîntorc din Afganistan, rezolvând, conform Business Standard un "adevărat coşmar logistic pentru SUA" care îşi va retrage în acest an majoritatea soldaţilor şi echipamentului din Afganistan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne