Guvernul vrea să taie din privilegii. Reprezentanţii statului în AGA rămân fără indemnizaţii

Reprezentanţii statului în Adunările Generale ale Acţionarilor (AGA) pot încasa acum graţie generozităţii Guvernului Ponta, sume consistente de bani. Cioloş vrea să pună capăt acestor privilegii.
Loredana Diacu
07.07.2016

alte articole

Dacian Cioloş (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Loredana Diacu
07.07.2016

Guvernul a aprobat miercuri un memorandum prin care anulează o serie de privilegiile date de guvernul Ponta. Memorandumul prevede ca activitatea acţionarilor în Adunările Generale ale Acţionarilor (A.G.A.) operatorilor economici, la care statul deţine direct sau indirect o participaţie majoritară, va fi considerată sarcină de serviciu pentru angajaţii acţionarului şi nu va fi remunerată.

Decizia a fost luată în vederea uniformizării practicii la nivelul tuturor companiilor aflate direct sau indirect în subordinea statului, după ce, în februarie 2016, prin Ordinul Viceprim-Ministrului, Ministrului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri s-a stabilit că mandatul acordat reprezentanţilor M.E.C.R.M.A. în AGA ale societăţilor aflate în coordonarea ministerului de resort, este cu titlu gratuit.

Potrivit legislaţiei în vigoare, operatorii economici nu pot acorda membrilor adunărilor generale ale acţionarilor remuneraţii mai mari de 25% din indemnizaţia fixă lunară a directorilor generali/directorilor, pe şedinţă, şi pentru mai mult de o şedinţă într-o lună, cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate (OUG nr. 26/2013, art.14 alin (1).

Reamintim că în baza legislaţiei actuale, adoptate în timpul guvernării Ponta, membrii AGA, fie ei performanţi sau nu, încasau până la 25% din salariul directorului general, ceea ce putea însemna şi câteva mii de euro, faţă de o indemnizaţie fixă de doar 47 de lei, cât stabilise executivul condus de Emil Boc în 2010.

Indemnizaţia poate ajunge la 2.000, 3.000, 4.000 de euro, depinde de compania de stat la care ne raportăm”, declara, în 2014, Andreea Paul.

La aceste privilegii s-a dat drumul în 2014, după ce Parlamentul a respins cererea de reexaminare a ordonanţei, formulată de Traian Băsescu, care a fost astfel obligat să promulge legea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor