Guvernul a aprobat Programul naţional pentru creşterea calităţii vieţii persoanelor vârstnice

Bătrâne pe uliţă la ţară. (Epoch Times România)
Ana Ion
06.07.2016

Guvernul a aprobat miercuri Programul naţional pentru creşterea calităţii vieţii persoanelor vârstnice care trăiesc în cămine. Bugetul alocat acestui program este de 9 milioane lei, iar perioada de derulare a programului nu depăşeşte data de 30 noiembrie 2016. Fondurile se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul alocat Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice cu această destinaţie.

În baza acestui program, căminele pentru persoane vârstnice pot fi finanţate de la bugetul de stat pentru acoperirea cheltuielilor cu salariile personalului de specialitate şi a cheltuielilor curente de funcţionare, astfel încât să asigure revizuirea şi implementarea planului individualizat de asistenţă şi îngrijire, precum şi scurtarea timpului de soluţionare a cererilor în aşteptare, acordând prioritate identificării de soluţii pentru acordarea serviciilor de îngrijire în comunitate şi la domiciliu, se precizează în comunicatul de presă remis de Guvern Epoch Times.

Conform actului normativ aprobat de Guvern, suma maximă care poate fi solicitată este de 50% din standardul minim de cost stabilit la nivel naţional pentru căminele pentru persoane vârstnice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 978/2015, în funcţie de capacitatea căminului, din care:

- minim 30% pentru acoperirea cheltuielilor cu salariile personalului de specialitate angajat al căminului sau cu care acesta a încheiat contract de prestări de servicii pentru activităţile de evaluare/elaborare/implementare a planului de intervenţie/îngrijire şi asistenţă/management de caz;

- restul, până la maxim 50%, pentru acoperirea altor cheltuieli curente de funcţionare.

Acordarea de finanţare se realizează în baza cererilor de finanţare întocmite de serviciile publice de asistenţă socială în subordinea/coordonarea cărora funcţionează căminele pentru persoane vârstnice.

Metodologia de evaluare, selectare şi de finanţare a cererilor de finanţare se aprobă prin ordin al ministrului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice. Încheierea contractelor de finanţare, monitorizarea implementării şi controlul fondurilor alocate în cadrul acestui program se va face de către agenţiile judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială, respectiv a Municipiului Bucureşti.

Activităţile eligibile pentru acest program sunt cele care vizează revizuirea planurilor de intervenţie/planurilor individualizate de asistenţă şi îngrijire şi implementarea măsurilor aferente şi cele care vizează implementarea metodei managementului de caz pentru persoanele rezidente în cămin, precum şi pentru persoanele aflate pe lista de aşteptare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor