Guvernul vrea să legalizeze "şpaga" pentru doctori. Unii dintre medici sunt scandalizaţi

După ce a anunţat că le măreşte cu 25% salariile personalului medical, din luna octombrie, premierul Victor Ponta vrea să legalizeze şi "şpaga" care se vehiculează în spitale.
Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)
Ana
19.08.2015

După ce a anunţat că le măreşte cu 25% salariile personalului medical, din luna octombrie, premierul Victor Ponta vrea să legalizeze şi "şpaga" care se vehiculează în spitale. Asta însă în anumite condiţii desigur - "atenţiile" oferite de pacienţi nu trebuie condiţionate, trebuie oferite după tratament şi, mai mult, trebuie fiscalizate.

Decizia premierului vine după o decizie a ÎCCJ privind statutul de funcţionar public al medicilor şi interdicţia acestora de a primi orice fel de "atenţii" din partea pacienţilor, fie ele şi sub formă de donaţie.

"Vreau să lămuresc şi să fie foarte clar, medicii nu mai sunt funcţionari prin decizia pe care Guvernul a adoptat-o anul trecut, ordonanţa 2/2014, care i-a scos pe medici din sistemul funcţionarilor publici. Legea a fost de altfel aprobată de către Parlament, deci, din punctul acesta de vedere, pe Statutul medicului, nu avem ce să schimbăm în plus, e vorba de responsabilitatea penală.

Am discutat cu ministrul Justiţiei, care a fost la întrevederi şi care, împreună cu reprezentanţii sistemului medical, va veni săptămâna aceasta cu un proiect de lege, nu cu o ordonanţă de urgenţă, pentru că e o chestiune totuşi delicată care trebuie discutată mai mult în Parlament şi reglementată într-o formă mult mai bună", a declarat Victor Ponta, citat de Mediafax.

Premierul a subliniat că aceste "contribuţii suplimentare" pe care pacienţii doresc să le ofere celor care i-au tratat trebuie să îndeplinească cumulativ trei condiţii: să nu fie condiţionate de către personalul medical, să fie oferite după îndeplinirea actului medical şi să fie declarate astfel încât ele să poată fi impozitate de către stat.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, împreună cu reprezentanţii sistemului sanitar, vor elabora un proiect de lege care va fi trimis săptămâna viitoare în Parlament.

Alianţa Medicilor: Nu vrem legalizarea şpăgii, vrem salarii decente


Alianţa Medicilor, creată pe Facebook, critică dur iniţiativa Guvernului de a legaliza şpaga din spitale, în loc să ofere salarii decente şi condiţii optime care să le permită medicilor să le ofere pacienţilor un serviciu medical de calitate.

"Suntem pur si simplu scandalizaţi de desconsiderarea pe care Guvernul o arată nu doar faţă de medici, dar şi faţă de pacienţi prin încercarea de a legaliza spaga dată doctorului. În nici o ţară civilizată un pacient nu dă o "atenţie" medicului. Am fost chiar de-a dreptul şocaţi când am auzit la televizor că se va crea o listă de “norme” care, dacă sunt respectate, va face ca mita dată medicilor să devină legală.

Este inadmisibil ca într-o Românie modernă să se mai vorbească despre un act medical în termeni de dare de mită, şpagă sau plic, ori legalizarea acestor fapte. Mai grav este că sindicatele din domeniul medical, participante la "negocierile" cu Guvernul, au putut fi de acord cu propunerea halucinantă de legalizare a mitei. De partea cealaltă, aceeaşi reprezentanţi sindicali declarau satisfăcuţi în faţa camerelor de filmat că au reuşit să obţine o mărire de "25%" pentru toate persoanele ce lucrează în domeniul sanitar", transmite Alianţa Medicilor.

Poziţia Alianţei Medicilor a fost clară de la început: "dorim modernizarea sistemului sanitar, iar în cadrul acestui proces de modernizare să se rezolve şi problema salarizării. Bani există, dar trebuie bine administraţi. Din start am spus că suntem împotriva legalizării mitei, o acţiune degradantă atât pentru medic cât şi pentru pacient."

"Ce s-a întâmplat astăzi (marţi - n.r.) este o desconsiderare, de către toţi cei care au luat parte la acele "negocieri", pentru tot ce înseamnă act medical în România şi drepturi ale pacienţilor. (...) Trebuie să terminăm odată cu această practică. Cu toţii merităm un sistem de sănătate modern!", au adăugat medicii.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor