Salariile medicilor vor creşte cu 25% începând din luna octombrie

Semnalele de alarmă lansate de medicii care, nemulţumiţi de condiţiile de muncă proaste şi salariile mici ameninţă cu greva generală, au avut ecouri până la Guvern.
Victor Ponta (Epoch Times România)
Loredana Diacu
18.08.2015

UPDATE - În urma discuţiilor de la Palatul Victoria, la care au participat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, premierul Victor Ponta, ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici şi ministrul Muncii Rovana Plumb, s-a decis majorarea salariilor medicilor cu 25% începând din luna octombrie.

"Putem asigura, de la 1 octombrie anul acesta, o creştere de 25% la salariul actual pentru tot personalul din sistemul sanitar. Vom aplica această creştere de 25% anual până vom ajunge la o ‪dublare‬ a salariilor pentru toţi angajaţii din ‪Sănătate‬. Impactul bugetar anual al creşterii este de circa 1,7 mld. lei, iar în luna octombrie vom avea o rectificare bugetară, astfel încât salariile majorate să se plătească din noiembrie", a anunţat premierul Victor Ponta, pe contul său de Facebook.

* * *

Semnalele de alarmă lansate de medicii care, nemulţumiţi de condiţiile de muncă proaste şi salariile mici ameninţă cu greva generală, au avut ecouri până la Guvern. Potrivit Mediafax.ro, care citează surse oficiale, propunerile de majorare a salariilor medicilor ar putea fi discutate marţi la Palatul Victoria, într-o întâlnire la care ar urma să participe premierul Victor Ponta şi miniştrii Sănătăţii şi Finanţelor, Nicolae Bănicioiu şi Eugen Teodorovici.

Premierul Ponta a ajuns la Palatul Victoria în jurul orei 09.30 iar surse oficiale au declarat pentru Mediafax că la Guvern ar urma să vină şi ministrul Sănătăţii Nicolae Bănicioiu şi ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, pentru a discuta pe tema majorării salariilor în sistemul sanitar.

Cu o zi înainte, ministrul Nicolae Bănicioiu a purtat discuţii cu reprezentanţii sindicatelor din sistemul sanitar. La întrevederea ce a avut loc la Ministerul Sănătăţii, s-a discutat despre creşteri salariale, din toamnă, pentru tot sistemul medical, nu doar pentru medici.

La finele discuţiilor, prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi a declarat că se doreşte o creştere mai substanţială a salariilor mici din sănătate, iar din calculele făcute până acum ar fi rezultat că este posibilă o primă creştere începând din luna octombrie. În ceea ce priveşte cuantumul acestor măriri, Sepi a declarat că procentele de creştere vor fi discutate şi negociate în cursul zilei de marţi, când ministrul Sănătăţii ar trebui să aibă întâlniri cu factori decidenţi din domeniu şi cu premierul Victor Ponta.

Întrebat dacă medicii vor face grevă, aşa cum au avertizat medicii că s-ar putea întâmpla, prim-vicepreşedintele Sanitas a precizat că, atât timp cât sunt negocieri, conducerea federaţiei va respecta mandatul dat de consiliul naţional şi legislaţia în vigoare.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Medicilor "Dr. Ioan Cantacuzino", dr. Florin Chirculescu, a declarat luni, după discuţiile cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, că trebuie luate hotărâri înaintea termenelor legale prin care se poate ajunge la grevă.

"Starea de nervozitate este atât de mare încât se poate ajunge la situaţii incontrolabile. Sunt lucruri mult mai grave decât grevă, putem să nu ajungem la un consens, dar asta înseamnă că peste patru ani nu vor mai fi 13.500 de medici în spitale, s-ar putea să mai rămână 6.000, ceea ce este o consecinţă cu mult mai gravă decât o grevă", a declarat dr. Florin Chirculescu, şeful Secţiei de chirurgie toracică de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Reamintim că mii de medici s-au organizat pe Facebook şi ameninţă cu greva generală. Condiţiile de muncă proaste, salariile mici, infrastructura aflată în stare deplorabilă, lipsa medicamentelor şi a materialelor sanitare, sunt doar câteva dintre subiectele dezbătute de medicii reuniţi în grupul de iniţiativă intitulat ‎"Medici gata de grevă generală. Solicităm salarii decente!”.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor