Primarul PSD de Satu Mare, sancţionat după ce i-a spus lui Iohannis că are "mutră de nazist"

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNDC) l-a sancţionat pe primarul PSD al municipiului Satu Mare, Dorel Costel Coica, pentru "afirmaţii discriminatorii, care instigă la ură", făcute în timpul campaniei electorale pentru prezidenţiale, la adresa lui Klaus Iohannis, a anunţat, în cadrul unui comunicat de presă, co-preşedintele TNL Satu Mare, Adrian Cozma.

"În fapt, sesizarea făcută de către filiala sătmăreană a FDGR şi ACL Satu Mare, prin Av. Adrian COZMA, copreşedinte TNL Satu Mare, a vizat afirmaţia făcută într-o emisiune televizată de către d-nul Coica Costel Dorel, la adresa domnului Klaus Johannis, respectiv că are "mutră de nazist". Afirmaţia făcută cu scopul vădit de a trezi antipatii electorale, a fost cu atât mai gravă cu cât ea venea din partea reprezentantului unei comunităţi multietnice, Primarul municipiului Satu Mare.

Domnul Coica Costel Dorel n-a ezitat să-şi jignească concetăţenii de etnie germană, doar ca să mai smulgă câteva voturi pentru candidatul PSD, Victor Ponta. A fost unul din motivele demersului nostru, pentru ca un astfel de fapt reprobabil, nu trebuia să rămână nesancţionat. Reprezentanţii autorităţilor trebuie să fie un model de comportament, iar mesajele pe care le transmit nu trebuie să aducă prejudicii reputaţiei comunităţii locale şi implicit României, ca stat european", reiese din comunicatul citat.

În motivarea deciziei sale, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a considerat că astfel de afirmaţii, făcute la acest nivel, sunt foarte periculoase. Respectul şi toleranţa pentru persoane care nu sunt de aceeaşi etnie, religie sau au alte afinităţi politice, trebuie să facă parte din educaţia fiecărui om politic modern, iar derapajele de orice fel trebuie sancţionate drastic.

Conform aceleiaşi hotărâri, CNCD îi recomandă domnului primar al Municipiului Satu Mare, să-şi revizuiască limbajul folosit în intervenţiile publice, în vederea respectării legislaţiei în vigoare, şi dispune, de asemenea, obligarea domnului Coica Costel Dorel să publice în mass-media un rezumat al prezentei hotărâri.

„Nu ştim în ce măsură avertismentul şi dispoziţiile CNCD vor modifica comportamentul primarului Dorel Coica. Cert este că atitudinea acestuia continuă să dezbine şi să învrăjbească: românii cu ungurii, bugetarii cu antreprenorii, municipiul cu judeţul. Atâta timp cât sunt manipulaţi şi angrenaţi de către politicienii puterii în false probleme, sătmărenii uită de ce oraşul lor este în coada tuturor sondajelor, iar aleşii lor, personaje de scandaluri", a precizat co-preşedintele TNL Satu Mare.

Liberalii consideră că primarul ar trebui să le demonstreze sătmărenilor că regretă jignirile aduse la adresa lui Klaus Iohannis şi că are disponibilitatea de a se corecta, că e capabil să respecte legea şi mai ales, că este "Primarul tuturor sătmărenilor, nu doar al militanţilor PSD."

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne