Monica Macovei: Ambasadorul Rusiei ne minte cu aroganţă. Propaganda rusă escaladează

Monica Macovei
Monica Macovei (Epoch Times România)

Rusia nu are nicio legătură cu conflictul din estul Ucrainei, acolo se luptă ucrainenii între ei, e vorba de biserică, de fascism, de lovitura de stat - acestea au fost declaraţiile făcute de ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Oleg Malginov, care au stârnit indignarea europarlamentarului Monica Macovei, prezentă duminică seară în platoul B1 TV.

„A jignit intelectual românii (n.r.ambasadorul Rusiei la Bucureşti). Vă aduceţi aminte cum Putin comenta pe vremea aceea şi spunea: Crimeea a fost întotdeauna a noastră şi ne-o luăm înapoi. Adică a recunoscut acest lucru, pe faţă. Acum vine ambasadorul şi minte, adică crede că avem memorie scurtă şi ne minte cu aroganţă.

Noi, prostimea, o să uităm şi nu înţelegem şi tot aşa, că să încerce să ne facă să nu ne gândim că ar fi vreun pericol – "domnule ăia s-au bătut între ei, ucrainenii, voi nu aveţi nicio frică, nici românii, nici ţările baltice, nici polonezii, nu vi se întâmplă nimic, doar dacă vă bateţi între voi." E un pericol real, dar nu sunt multe glasuri care să o spună în România. De asta insist, propaganda rusă se lăţeşte, se infiltrează”, a declarat Monica Macovei.

Fostul ministru al Justiţiei susţine că de la Victor Ponta nu se aşteaptă deloc la un discurs tranşant împotriva comunismului sau a atitudinii şi acţiunilor Federaţiei Ruse sau a Chinei, ci, dimpotrivă, premierul a arătat că este solidar cu preşedintele rus, Vladimir Putin.

„El niciodată nu a condamnat acţiunile lui Putin, niciodată nu s-a arătat dornic să apere poporul român. Ruşii vor să destabilizeze statele democrate şi prima lor ţintă sunt fostele state comuniste, şi România este unul dintre ele”, a adăugat europarlamentarul.

Întrebată dacă vede o schimbare de accent a politicii externe după venirea lui Klaus Iohannis la Cotroceni, Monica Macovei a răspuns afirmativ. În opinia acesteia, Iohannis ar trebui să aibă o atitudine mai fermă în privinţa Rusia.

„Da, văd o schimbare de accent pentru că nu văd o atitudine clară, zilnică şi fermă de comunicare cu poporul român despre acest pericol şi nu văd o condamnare a declaraţiilor şi a acţiunilor Rusiei. Deocamdată eu nu am văzut o atitudine fermă împotriva Rusiei şi a atacurilor diverşilor oficiali ruşi împotriva României şi a românilor, sau încercarea de a ne minţi. De ce încearcă să ne mintă? Vă spun eu – "staţi linişti, nu se întâmplă nimic, poate doar dacă vă bateţi între voi, că şi ucrainenii s-au bătut între ei".

Deci, nu poţi să laşi asta să treacă uite aşa neobservată, nici măcar dacă eşti în concediu şi da axa România-Washington este cea mai importantă. Să treacă şi prin Londra. Germania, datorită gazului (care vine mare parte din Rusia), este mai înclinată la compromisuri. Eu nu vreau să condamn Germania, condamn Federaţia Rusă fără dubiu că încearcă iarăşi să se extindă. Dar siguranţa poporului român în materie de politică externă şi în materie de democraţie, de libertate, este dată de relaţia cu SUA, cu Marea Britanie, cu statele democrate fără niciun dubiu şi care nu depind de gazul rusesc”, a mai precizat Monica Macovei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.