Guvernul R. Moldova a instituit moratoriu cu privire la noile cereri de dobândire a cetăţeniei prin investiţii

Cetăţenia R. Moldova (cna.md)
Maria Maevschi
28.07.2019

Guvernul Republicii Moldova a instituit moratoriu, pentru o perioadă de 4 luni, asupra recepţionării cererilor noi de dobândire a cetăţeniei Republicii Moldova prin investiţii.

Potrivit UNIMEDIA, până la luarea deciziei finale cu privire la Programul de dobândire a cetăţeniei prin investiţie, proiectul de Lege pentru instituirea moratoriului privind acordarea cetăţeniei Republicii Moldova în condiţiile articolului 17 alin. (1 *) şi ( l 2) din Legea cetăţeniei Republicii Moldova nr.1024/2000 are drept scop stoparea recepţionării cererilor noi de dobândire a cetăţeniei Republicii Moldova.

Cererile de dobândire a cetăţeniei Republicii Moldova depuse până la data de 1 iulie 2019 vor fi procesate în totalitate, în conformitate cu procedura prevăzută în Regulamentul cu privire la dobândirea cetăţeniei prin investiţie, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 786 din 4 octombrie 2017.

Amintim că Legea „cetăţeniei prin investiţie” a fost abrogată deja în prima lectură cu voturile majorităţii parlamentare în cadrul şedinţei Parlamentului din 18 iunie.

„Hai, opriţi această lege! Procurorii deja ar trebui să muncească împotriva celor implicaţi în promovarea schemelor de protecţie vândute unor cetăţeni certaţi cu legea în ţările lor de origine, de spălare a banilor prin conturi bancare în Republica Moldova, de evaziune fiscală şi de facilitare a circulaţiei indivizilor cu restricţii de circulaţie, cu cetăţenie de RM oferită prin derogare”, a solicitat atunci, expertul economic de la Transparency Internaţional Moldova, Veaceslav Negruţă, noii guvernări de la Chişinău.

De menţionat că, cu puţin timp înaintea alegerilor parlamentare din 24 februarie, au apărut şi primii clienţi care au depus cereri pentru obţinerea cetăţeniei prin investiţii, printre care se numără interpreta din Federaţia Rusă, Sara Şor, soţia deputatului moldovean Ilan Şor, fost primar al oraşului Orhei, precum şi fratele şi tatăl acesteia.

Şi mai înainte, în august 2017, experţii Transparency Internaţional Moldova şi alţi membri ai societăţii civile şi-au exprimat îngrijorarea ca urmare a noilor modificări ale Legii cetăţeniei, promovate şi adoptate în decembrie 2016, precum şi a proiectului hotărârii de guvern, care viza să pună în aplicare amendamentele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor