Raport al Parlamentului European: Rusia nu este un partener strategic

Steagul Uniunii Europene.
Steagul Uniunii Europene. (Getty Images)

Parlamentul European a votat în favoarea aprobării unui raport care susţine că Rusia “nu mai poate fi considerată partener strategic” şi că “UE nu poate avea în vedere revenirea treptată la starea normală a lucrurilor atâta timp Rusia nu implementează în întregime acordul de pace de la Minsk şi nu restaurează integritatea teritorială a Ucrainei”. Acordul respectiv, încheiat în 2015, include un proces detaliat pentru soluţionarea conflictului din estul Ucrainei.

“Raportul privind starea relaţiilor politice dintre UE şi Rusia” nu are caracter obligatoriu, însă reprezintă poziţia Parlamentului European cu privire la relaţiile cu Moscova, potrivit RFE/RL.

Documentul arată că parlamentarii europeni sunt “profund îngrijoraţi în ceea ce priveşte legăturile dintre guvernul rus, [pe de o parte], şi partidele naţionaliste de extremă dreapta şi populiste, precum şi guvernele din UE, precum cel ungar” pe de altă parte, şi solicită crearea unui “mecanism la nivelul UE care să permită verificarea finanţării partidelor politice”. De asemenea, ei mai cer să fie luate măsuri pentru a evita ca “unele partide şi mişcări să fie utilizate pentru destabilizarea din interior a proiectului european”.

De asemenea, raportul manifestă îngrijorarea cu privire la “potenţiala spălarea a sute de miliarde de euro, anual, prin intermediul UE de către companii şi persoane fizice din Rusia, care urmăresc să legitimizeze câştigurile financiare obţinute prin corupţie” şi cere tuturor statelor membre ale blocului să pună capăt aşa-numitelor programe “viză/paşaport de aur”.

Diverse organizaţii de monitorizare au avertizat că programele “viza de aur” – practicate de unele state UE cu scopul de a vinde vize şi cetăţenii unor străini bogaţi – sunt vulnerabile la abuzuri şi corupţie.

Raportul susţine că UE ar trebui să adopte o Lege Magniţki Europeană similară Legii Magniţki americane – adoptată de SUA în 2012 cu scopul de a pedepsi oficialii ruşi responsabili de moartea contabilului rus Serghei Magniţiki într-o închisoare din Moscova în 2009. Legea Magniţiki, care a fost aplicată la nivel global începând cu 2016, autorizează guvernul american să îi sancţioneze pe cei consideraţi a fi responsabili de încălcarea drepturilor omului, îngheţându-le activele şi interzicându-le să pătrundă în SUA.

De asemenea, parlamentarii UE au subliniat că lucrările de construire a gazoductului Nord Stream 2 cu scopul de a transporta gaz din Rusia către Germania pe sub Marea Baltică “adânceşte dependenţa UE de gazul rusesc, ameninţă piaţa internă a UE şi nu se conformează politicii energetice a blocului cu interesele sale strategice şi, prin urmare, trebuie să fie oprite”.

Mai mult, textul raportului “reiterează faptul că Rusia nu are niciun drept de veto asupra aspiraţiilor euro-atlantice ale naţiunilor europene” şi “cere autorităţilor ruse să condamne comunismul şi regimul sovietic şi să îi pedepsească pe cei vinovaţi de crime şi infracţiuni comise în timpul acelui regim”.

Un grup de parlamentari UE, în principal social-democraţi, liberali şi verzi au încercat fără succes să adopte un amendament la acest raport, prin care să reactiveze Comisia parlamentară de cooperare UE-Rusia, care a fost suspendată din cauza anexării de către Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea în 2014. Amendamentul a susţinut că “un dialog [cu Rusia] este un instrument important pentru minimalizarea riscului unor noi neînţelegeri şi concepţii greşite între părţi”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe