Maia Sandu: Cele 3 acorduri de finanţare semnate la Bruxelles sunt bani pe care nu trebuie să-i întoarcem, deci să-i folosim eficient şi transparent

Maria Maevschi
28.07.2019

alte articole

Guvernul Sandu
Guvernul Sandu (gov.md)
Maria Maevschi
28.07.2019

În debutul şedinţei de Guvern de vineri, 26 iulie, prim-ministrul Maia Sandu a evidenţiat rezultatele vizitei oficiale efectuate la Bruxelles, unde au fost semnate 3 acorduri de finanţare pentru Republica Moldova. În context, Sandu a precizat că, pe parcursul vizitei sale, a fost asigurată de membrii multor familii politice că Guvernul de la Chişinău are tot sprijinul şi deschiderea din partea Uniunii Europene.

„Toată lumea îşi pune speranţele în noua guvernare şi vrea să reuşim. În trecut Republica Moldova a dezamăgit, iar acum oamenii ne-au oferit o nouă şansă şi ne-au spus că se bucură de faptul că, în sfârşit, în cadrul instituţiilor europene se discută de bine despre Republica Moldova. Cele 3 acorduri de finanţare sunt bani pe care nu trebuie să-i întoarcem. Responsabilitatea noastră este de a-i folosi eficient şi transparent”, a declarat prim-ministrul.

Totodată, liderul PAS a ţinut să adauge că s-au depistat unele probleme la instituţiile publice cu privire la valorificarea şi asimilarea mijloacelor financiare externe, alocate anterior pentru proiecte sociale în Moldova. În context, premierul a solicitat Ministerului Finanţelor şi Cancelariei de Stat să efectueze o evaluare a instituţiilor de profil care nu reuşesc să asimileze, în timp util, finanţările externe.

La şedinţă au fost punctate şi rezultatele reuniunii Grupului de lucru interministerial dintre Republica Moldova şi România, care s-a desfăşurat la Bucureşti pe 23 iulie curent. La eveniment au participat mai mulţi membri ai Cabinetului de miniştri şi au fost stabilite mai multe acţiuni pentru implementarea proiectelor concrete în beneficiul cetăţenilor, în diverse domenii: protecţia mediului şi apelor, educaţie, cultură, sănătate, afaceri interne şi cooperare transfrontalieră, finanţe publice, precum şi telecomunicaţii.

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Nicu Popescu, a declarat că s-a discutat inclusiv pe marginea avansării în construcţia conductei de gaz Iaşi-Ungheni-Chişinău, astfel încât în primăvara anului 2020, aceasta să fie deja funcţională, iar cetăţenii să aibă gaz românesc în aragazuri.

Totodată, s-a convenit şi asupra interconectării rutiere, prin construcţia şi renovarea unor poduri, pentru facilitarea deplasării cetăţenilor. Premierul Maia Sandu a apreciat progresele obţinute în cadrul discuţiilor strategice cu partenerii români.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor