Victor Ciobanu: Sistemul nu se reformează din interior. Nu sistemul este corupt şi putred, dar oamenii corupţi din sistem corup sistemul

Victor Ciobanu
Victor Ciobanu (Epoch Times România)

„Dragi grantofagi din „сивил сосайти” (societatea civilă n.r.), hai lăsaţi-o mai moale cu existenţa “oamenilor integri şi profesionişti” din sistem!”, le sugerează comentatorul politic, Victor Ciobanu, celor care afirmă acest lucru. Mai mult decât atât, expertul se întreabă retoric „dacă au fost din ăştia, de ce nu i-am auzit până acum?!”.

Totodată, Ciobanu a menţionat că e confortabil şi profitabil să tot „reformezi sistemul” ani la rând, adăugând că a mai auzit astfel de afirmaţii şi la „cei din holding. Nu vă deranjează?”.

„Chiar nu înţelegeţi că sistemul nu se reformează din interior?! Că nu sistemul este corupt şi putred, dar oamenii corupţi din sistem corup sistemul?! Ştiţi care e problema voastră? Că nu puteţi formula clar datele problemei! Atunci, poate, aţi vedea şi soluţiile. Aşa nu le vedeţi şi nu puteţi ieşi din tipare.

Pentru că aţi tot “reformat” până acum şi vreţi să “reformaţi sistemul” şi mai departe. Deja se vede încotro merge “reforma sistemului” şi e previzibil rezultatul”, a scris comentatorul politic pe contul său de Facebook, făcând referire la anumite ONG-uri moldoveneşti, care de ani de zile „papă granturi şi se fac că reformează”.

Mai mult decât atât, expertul a ţinut să specifice că expresia de „stat capturat” nu este o figură de stil, iar declaraţia Parlamentului cu privire la recunoaşterea caracterului captiv al statului Republica Moldova nu e DOAR o declaraţie politică. Ciobanu a specificat că din acea declaraţie rezultă consecinţe juridice foarte concrete, care ar trebui pur şi simplu formulate corect.

Menţionăm că pe lângă caracterului captiv al statului, Parlamentul a mai declarat capturate şi instituţiile de stat şi de drept ale ţării, printre care Procuratura Generală. În context, comentatorul a ţinut să scrie şi despre ultimul refuz al Procuraturii privind iniţierea unei anchete penale pe faptul - „uzurparea puterii în stat” - şi afirmaţia că nu există fapta infracţiunii.

„Ne zice PG reformată de voi (noua guvernare n.r.). Există! Şi este cea mai gravă crimă împotriva poporului! Aşa cred eu. Aşa crede poporul. Iar criminalii care au capturat statul trebuie să răspundă în faţa legii. Nu aveţi “mecanisme legale”? Păi, nu tot voi le-aţi inventat?!

Există modelul albanez, există modelul georgian. Acolo chiar s-au înregistrat rezultate! Pe noi ne interesează rezultatul. Pe voi procesul. Nu mai avem timp de pierdut. Avem o şansă unică istorică să schimbăm ţara”, a conchis Victor Ciobanu.