Guvernul promite sprijin pentru desecretizarea dosarelor victimelor de la Colectiv

La aproape şase luni de la drama din Colectiv, parte din părinţii tinerilor ce şi-au pierdut viaţa în urma incendiului nu cunosc încă motivele morţii copiiilor lor, spitalele refuzând să le elibereze date. La cererea Asociaţiei Colectiv GTG 3010, Guvernul promite să se implice.
Comemorare a victimelor tragediei din Colectiv, 29 februarie 2016
Comemorare a victimelor tragediei din Colectiv, 29 februarie 2016 (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Guvernul le-a promis marţi reprezentanţilor Asociaţiei Colectiv GTG 3010 sprijin pentru desecretizarea dosarelor victimelor de la Colectiv, informează un comunicat al Asociaţiei, citat de Hotnews. Rudele tinerilor ce şi-au pierdut viaţa în urma incendiului au adresat această cerere Guvernului după ce anumite unităţi medicale au refuzat să le elibereze părinţilor date cu privire la cauzele decesului, motivând că pacientul nu ar fi semnat înainte de deces acordul pentru acest lucru.

"Vă puteţi imagina durerea unei mame care nu poate afla ce s-a întâmplat cu copilul ei în ultimele clipe din viaţa lui? Este o legislaţie ambiguă, ca să nu spun de-a dreptul absurdă. Consilierul de stat la Cancelaria prim-ministrului pare să fi înţeles situaţia şi a promis soluţionarea ei", a declarat Eugen Iancu, membru fondator al Asociaţiei Colectiv GTG 3010.

Declaraţia vine la scurtă vreme după ce reprezentanţii Asociaţiei Colectiv GTG 3010 au avut o întrevedere la Palatul Victoria cu reprezentanţi ai Guvernului. Membrii Asociaţiei au prezentat obiectivele lor şi au solicitat sprijin pentru concretizare acestora, se spune în comunicatul citat.

La întrevederea cu reprezentanţii Guvernului, membrii Asociaţiei Colectiv GTG 3010 a propus un protocol de colaborare cu Ministerul Sănătăţii pentru constituirea unui 'Dispecerat Unic' de relaţii cu victimele Colectiv şi realizarea unui program naţional pentru arşi.

"Primordial pentru noi este ajutorarea răniţilor. Am adus în atenţia consilierului de stat, Raul Pătraşcu, problemele cu care se confruntă aceştia şi am cerut, în primul rând, ca fondurile oferite de Guvern să fie date la timp. Răniţii au nevoie de eliminarea birocraţiei, de ajutor medical şi social, unii chiar de ajutor de însoţitor. Sunt persoane care au muncit, au plătit impozite la stat, dar acum nu mai au, efectiv, cum s-o facă. Au nevoie de pensionare temporară sau de concediu. E important ca viaţa lor să se apropie cât mai mult de normal, nu să le-o complicăm. Oamenii ăştia au suferit destul", a adăugat Eugen Iancu.

Reamintim că 64 de persoane au decedat în urma incendiului din Colectiv, iar alţi circa 200 au ajuns în spitale. Numeroase voci au ridicat la momentul respectiv problema infecţiilor intraspitalicesti, existând suspiciuni că o parte din răniţi n-ar fi fost ucişi de incendiu, ci de bacteriile din spitale, lucru confirmat ulterior de surse medicale.

Recent, doctori din patru spitale au dat jurnaliştilor Gazetei Sporturilor un număr de 13 dosare medicale complete ale unor tineri care au murit după tragedia de la Colectiv. În toate cazurile prezentate au apărut bacterii extrem de periculoase, iar analizele indică cu claritate faptul că aceste infecţii au apărut în spitale, de unde provin bacteriile, dezvăluie tolo.ro.

"Aceştia 13 nu sunt singurii care au murit din cauza infecţiilor. De fapt, foarte puţini dintre cei care au murit după o săptămână nu erau infectaţi! Este realitatea pe care o ascund autorităţile şi acest lucru vrem să-l dovedim cu dosarele", afirmă surse medicale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne