Guvernul Ponta, "taxat" din nou de Traian Băsescu. Şeful statului atacă legea retrocedărilor la CCR

Traian Băsescu
Traian Băsescu (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituţională a României (CCR) cu privire la presupus neconstituţionalitate a legii retrocedărilor promovate de Guvernul Ponta, reiese dintr-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale remis joi.

Astfel, Traian Băsescu a semnalat neconstituţionalitatea legii privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 115/2013 pentru instituirea unui nou termen în care să se finalizeze situaţia prevăzută la Art. 6 alin. (1) din Legea nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, precum şi pentru prorogarea unor termene

Legea respectivă a fost adoptată de Camera Deputaţilor în data de 24 iunie şi la mai puţin de o lună, pe 10 iulie, preşedintele a solicitat Parlamentului reexaminarea acestei legi.

În urma reexaminării, la data de 25 noiembrie 2014, Camera Deputaţilor a adoptat legea retrocedărilor cu unele modificări şi completări, inclusiv în sensul admiterii cererii de reexaminare, legea fiind retransmisă preşedintelui României, în vederea promulgării.

Şeful statului a evidenţiat că, pe 14 octombrie 2014, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaţilor a întocmit un Raport asupra cererii de reexaminare, ocazie cu care aceasta a fost aprobată, articolul din lege semnalat ca neconstituţional prin cererea preşedintelui fiind eliminat.

"Cu toate acestea, prin acelaşi Raport, în lege a fost introdus un amendament care nu are vreo legătură cu aspectele ridicate prin cererea de reexaminare a preşedintelui României ori măcar cu obiectul de reglementare al Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 115/2013 aprobată prin legea supusă dezbaterii. Proiectul de lege, în forma amendată de Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, a fost supus dezbaterii plenului Camerei Deputaţilor şi aprobat, în data de 25 noiembrie 2014", arată Administraţia Prezidenţială.

"Legea a fost ulterior completată cu Articolul IV, care dispune introducerea unui nou articol, 11, în Ordonanţa Guvernului nr. 89/2000 privind unele măsuri pentru autorizarea operatorilor şi efectuarea înscrierilor în Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare (...) Considerăm că modificarea şi completarea unui alt act normativ decât cel care făcea obiectul de reglementare al legii în forma iniţială cu ocazia reexaminării constituie o practică neconstituţională", se mai arată în comunicat.

Preşedintele a citat o decizie a CCR cu privire la procedura parlamentară în cazul cererilor de reexaminare, în cadrul căreia magistraţii au stabilit faptul că autoritatea legiuitoare se poate pronunţa cu ocazia reexaminării legilor la cererea şefului statului asupra textelor cuprinse în cererea de reexaminare şi a celor care au legătură cu acestea, dacă este necesară corelarea tehnico-legislativă a dispoziţiilor din lege.

"Or, în cazul de faţă, nu putem admite faptul că între aspectele solicitate prin cererea de reexaminare şi introducerea Articolului IV, cu ocazia reexaminării, există vreo legătură care să justifice o atare practică. De asemenea, se semnalează faptul că după reexaminare, Senatul în calitate de primă cameră sesizată, a respectat procedura parlamentară şi s-a limitat la a elimina textele criticate prin cererea de reexaminare, fără a aduce alte modificări sau completări legii", mai transmite Traian Băsescu.

Ca atare, preşedintele este de părere că modificarea şi completarea unui alt act normativ decât cel care făcea obiectul de reglementare al legii în forma iniţială, pe calea amendării proiectului de lege cu ocazia dezbaterii cererii de reexaminare în comisia camerei decizionale, fără dezbaterea şi votul prealabil al acestei modificări de către prima cameră sesizată, contravine flagrant Constituţiei care prevede că "Legile ordinare şi hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Cameră”, precum şi principiului constituţional al bicameralismului".

Mai mult decât atât, Traian Băsescu susţine că Articolul IV introdus ca amendament cu ocazia reexaminării, vizează un alt act normativ şi o altă situaţie juridică decât cele care făceau obiectul legii iniţiale, astfel că el capătă natura juridică a unei propuneri legislative, care, în acest caz, ar fi adoptată cu încălcarea prevederilor din Constituţie care reglementează iniţiativa legislativă.

În acest sens, adoptarea unei propuneri legislative pe calea amendării proiectelor cu ocazia reexaminării, fără dezbaterea şi adoptarea sa de către ambele camere ale Parlamentului, nu numai că ar încălca principiul bicameralismului, dar ar încălca şi dreptul constituţional al preşedintelui României de a solicita reexaminarea legilor înainte de promulgare, conform Articolului 77 alineatul (2) din Constituţie, potrivit căruia "Înainte de promulgare, preşedintele poate cere Parlamentului o singură dată reexaminarea legii".