Guvernul Ponta a adoptat un proiect de lege care limitează exportul de lemn

Guvernul Ponta a adoptat, în cadrul şedinţei de miercuri, un proiect de lege privind limitarea exporturilor de lemn şi nu o ordonanţă de urgenţă aşa cum se anunţase iniţial.
Victor Ponta (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
20.05.2015

Guvernul Ponta a adoptat, în cadrul şedinţei de miercuri, un proiect de lege privind limitarea exporturilor de lemn şi nu o ordonanţă de urgenţă aşa cum se anunţase iniţial, informează B1 TV.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a prezentat sâmbătă două proiecte de Ordonanţă de Urgenţă care vizează reglementări mai stricte în ceea ce priveşte exporturile de material lemnos, precum şi suspendarea temporară a acestora, reiese dintr-un comunicat al instituţiei.

"Cele două proiecte de act normativ au fost elaborate având în vedere amploarea tăierilor ilegale de pădure din ultimii 10 ani, efectele acestora asupra sănătăţii şi siguranţei cetăţenilor, precum şi impactul asupra mediului. Stoparea tăierilor ilegale vizează interesul public, constituind situaţii de urgenţă şi extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată", a transmis ministerul.

Proiectele de OUG au fost elaborate de un grup de lucru format din experţi de la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, împreună cu reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului.

Unul dintre proiectele de OUG "are ca obiect de reglementare suspendarea exportului de materiale lemnoase, sub formă de buşteni, cherestea şi lemn de foc, încadrat la poziţiile tarifare 4401, 4403 şi 4407, până la data de 31 august 2015", în timp ce al doilea prevede ca, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ, operaţiunile de export şi livrare intra-comunitară să fie însoţite de licenţă.

"Licenţa se va emite pe fiecare operaţiune de export sau de livrare intra-comunitară şi va conţine următoarele: elemente de identificare a emitentului, solicitantului, provenienţa, încadrarea tarifară, sortiment de material lemnos, specie, cantitate exprimată în metri cubi, preţul de vânzare, destinaţia, modalitatea de transport în afara ţării şi biroul vamal prin care se face exportul sau punctul de trecere al frontierei României în cazul livrărilor intra-comunitare", reiese din nota de fundamentare a celei de-a doua OUG.

Comentând pe marginea subiectului, fostul preşedinte Traian Băsescu a subliniat recent că premierul Victor Ponta, la fel ca şi Iohannis, nu este cu adevărat interesat să rezolve problema defrişărilor în contextul în care nu vrea să restricţioneze tăierea copacilor, ci doar exportul, fapt ce intră în contradicţie cu normele Uniunii Europene privind libera circulaţie a mărfurilor.

"Ponta face un joc de o mizerie lipsită de orice scrupule faţă de români - scoate o OUG în care sistează exportul de cherestea şi buşteni timp de trei luni. Asta este o escrocherie de ultimă speţă. Copacul este protejat în toată Uniunea Europeană cât timp este în picioare. Când a fost tăiat devine marfă şi pe ăla nu mai poţi să pui restricţii", a afirmat Traian Băsescu.

Recomandăm şi Băsescu: Iohannis şi Ponta, doi diletanţi în problema pădurilor. Se feresc să restricţioneze tăierilor copacilor

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor