Macovei: A trecut domnul Iohannis testul numirii procurorului şef DIICOT? Eu cred că nu

Monica Macovei
Monica Macovei (Epoch Times România)

Numirea unui nou procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) va fi "un test important", a spus Comisia Europeană în raportul MCV din ianuarie 2015, test pe care preşedintele Klaus Iohannis nu l-a trecut, a acuzat europarlamentarul Monica Macovei.

"Alegerea unui şef la DIICOT, ca la orice altă instituţie judiciară, este legată de merit, competenţă şi transparenţă. Interviul de la CSM nu a clarificat aspecte din activitatea procurorului Horodniceanu la şefia DIICOT Iaşi, cum ar fi, de pildă, existenţa unui sistem paralel de "urmărire", pus la cale de primarul PSD Nichita, aşa cum au descoperit procurorii DNA. Sau de ce nu a fost anihilat în atâţia ani clanul interlop al Cordunenilor", a precizat fostul ministru al Justiţiei.

Monica Macovei se întreabă ce merite profesionale îl recomandă pe procurorul Horodniceanu la şefia DIICOT, în contextul în care prestaţia acestuia la interviul de la CSM a fost mediocră, aşa cum a relatat şi presa. Cât despre procedura de selecţie transparentă, europarlamentarul a evidenţiat că ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, nu a oferit niciun motiv pentru care a fost ales Daniel Horodniceanu şi nu alt procuror care s-a înscris la selecţie.

"Preşedintele Iohannis nu pare deranjat de această lipsă de transparenţă, deşi istoricul numirii pe funcţie la şefia DIICOT ar fi trebuit să îi ridice semne de întrebare. Alina Bica a fost propusă de Victor Ponta fără o procedură de selecţie transparentă. Nici domnul Iohannis nu a spus de ce l-a numit pe procurorul Horodniceanu. CSM dă un aviz consultativ, nu obligatoriu", a subliniat Monica Macovei.

Mai mult, şefa M10 aminteşte că prima recomandare a Comisiei Europene în raportul MCV din ianuarie 2015 este ca România "să se asigure că procedura de numire a noului procuror şef al DIICOT este transparentă şi bazată pe merit".

"Un test important care a fost picat atât din lipsă de transparenţă, cât şi din lipsa unor rezultate notabile ale procurorului Horodniceanu, care a condus timp de 6 ani DIICOT Iaşi", a fost concluzia la care a ajuns Monica Macovei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.