Iohannis, despre noul Cod Silvic şi problema defrişărilor abuzive
alte articole
Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut o conferinţă de presă luni seară, la Palatul Cotroceni, la finalul căreia a răspuns întrebărilor adresate de jurnalişti privind tăierile abuzive de păduri şi adoptarea noului Cod Silvic.
Întrebat cu cine s-a consultat când a decis să retrimită în Parlament spre reexaminare noul Cod Silvic, Iohannis a replicat că pentru aceste chestiuni există un departament de specialitate, care i-a propus retrimiterea. Mai mult, a venit o sesizare şi din partea Consiliului Concurenţei, astfel că a retrimis legea în Parlament folosind acea sesizare.
Iohannis susţine că este hotărât să se discute această chestiune în CSAT: "Practic am definitivat ordinea de zi pentru următorul CSAT. Ea conţine o analiză a situaţiei în domeniu pentru a avea o imagine mai clară asupra amplorii. Dorim să avem o analiză să vedem cu ce fenomen ne confruntăm, după care, daca este cazul, vom lua o decizie".
Jurnaliştii au vrut să ştie dacă şeful statului intenţionează să sesizeze Curtea Constituţională pe noul Cod Silvic:
"Nu intenţionez. Daca aş fi dorit, aş fi putut să fac acest lucru din capul locului. Lucrul sesizat de mine, care a dus la foarte multe discuţii în spaţiul public, este acea cota de 30%. Nu s-a discutat însă decât foarte puţin despre alt lucru sesizat de mine care deschide posibilitatea defrişărilor necontrolate pe suprafeţe mai mici de 10 ha.
Se ajunge la concluzia ca aproape un milion de hectare pot fi defrişate fără niciun fel de analiză prealabilă. Am ţinut să aduc în atenţia publică această chestiune care în cursul marilor discuţii despre Cod nu a fost sesizată decât de unii specialişti", a fost răspunsul dat de şeful statului, citat de hotnews.ro.
Iohannis este de părere că tăierile ilegale de păduri reprezintă un atentat la siguranţa naţională, iar după ce se va face o analiză în CSAT, vor putea fi trase concluzii concludente.
Întrebat despre oprirea exporturilor de lemn, preşedintele a precizat că premierul Ponta l-a informat că doreşte să emită un astfel de act, iar competenţele economice sunt la Guvern, nu la preşedinţie, iar, când acel act va ajunge la el, îl va analiza. "Dacă este legală, vom vedea când vom cunoaşte argumentaţia Guvernului", a adăugat Iohannis.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.