Guvernul Grindeanu a picat! Iohannis, din nou în lumina reflectoarelor

Guvernul Grindeanu a picat în urma votului pe moţiunea de cenzură depusă în Parlament de coaliţia PSD - ALDE.
Preşedintele PSD Liviu Dragnea (Mihuţ Savu / Epoch Times România)
Andrei Pricopie
21.06.2017

UPDATE. Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu a trecut. Au fost înregistrate 241 de voturi "pentru" şi 10 "împotrivă".

Erau necesare cel puţin 233 de voturi pentru a trece moţiunea.

* * *

UPDATE. Au mai luat cuvântul Raluca Turcan (PNL), Dan Barna (USR), Varujan Vosganian (ALDE), Traian Băsescu (PMP), Daniel Fenechiu (PNL), Varujan Pambuccian (grupul minorităţilor), Eugen Tomac (PMP).

* * *

UPDATE. La rândul său, preşedintele PSD Liviu Dragnea i-a invitat pe parlamentari să votează moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu.

"Astăzi nu e o zi foarte fericită pentru mine, mai ales după ce l-am ascultat pe Grindeanu, şi cred că nici pentru dvs. Nu am dorit şi cred că niciunul dintre dvs nu a dorit să ajungem în această zonă. Cu toată încărcătura zilei de azi, lucrurile sunt foarte simple, adoptarea moţiunii înseamnă continuarea guvernării PSD-ALDE, cum au vrut românii în decembrie. Au fost criticate deciziile statutare... de ce?

Pentru că vrem să oprim o guvernare care nu şi-a respectat programul şi promisiunile din campanie. Am ales să fim sinceri cu partidul, dar mai ales cu românii, cu cei ce ne-au ales. Ei bine, nu a fost totul în regulă, premierul şi Guvernul căruia i-am încredinţat împreună cel mai ambiţios program de guvernare de după '89 nu a performat cum am sperat. Nu a mers rău, a mers binişor, dar pentru ce am promis noi, binişor nu e de ajuns. Nici ritmul, nici energia, nici determinarea premierului nu au fost cum am sperat.

Aşa că am preferat să luăm această decizie grea. Nu se aştepta nimeni ca fostul nostru coleg să acţioneze cu atâta îndărătnicie. Nu mă aşteptam ca un alt fost coleg să susţină asemenea manevră contra partidului. Nu cred că există membru cinstit şi onest care să oscileze între interesul unui grup privat şi interesul unei ţări. Suntem cel mai mare partid din România şi asta deranjează.

Am devenit preşedinte al PSD într-un moment dificil, partidul era demoralizat iar perspectiva de a pierde alegerile era cât se poate de reală. Am câştigat alegerile anul trecut pentru că am ieşit din marasmul înţelegerilor făcute pe sub masă şi românii au înţeles asta. (...) Aceasta e calea? Ca ţara să rămână captivă unor forţe care nu participă la alegeri? Am crezut mult în Sorin Grindeanu şi îmi asum asta!

Din păcate acum, Grindeanu se agaţă de scaun în cel mai nelegitim mod. Nu a ajuns premier datorita celor baricadaţi în Palatul Victoria sau la Vila Lac. Sub conducerea mea, PSD nu va accepta nicio alianţă subterană toxică. Pentru continuarea acestui program şi pentru schimbarea în bine, vă cer azi să votaţi moţiunea, pentru ca ţara să revină la normalitate şi să primească un Guvern mai devotat misiunii lui."

* * *

UPDATE. După citirea moţiunii de cenzură, primul care a luat cuvântul a fost premierul Sorin Grindeanu, care l-a "mitraliat" pe rivalul său Liviu Dragnea.

Sorin Grindeanu susţine că a acceptat funcţia de premier la insistenţele liderului PSD, Liviu Dragnea, pe care l-a considerat prietenul său.

"Liviu Dragnea mi-a promis că este prietenul meu, că mă va susţine, că facem un Guvern din miniştri competenţi pe care partidul îi susţine, îi acceptă şi care or să îşi facă treaba, şi am acceptat miniştrii pe care mi i-a propus Liviu Dragnea. Apoi, la nici şase luni după acel moment, am aflat, împreună cu toţi colegii mei din Comitetul Executiv, că Guvernul nu îşi face treaba, că miniştrii sunt buni dar nu prea, şi totul se baza pe o analiză pe care nu a văzut-o nimeni înainte la partid, o analiză despre care tot mai mulţi colegi spun că nu este corectă, că e făcută de un singur om şi că nu a trecut prin nicio structură a PSD.

Era cu atât mai ciudat cu cât până în ultima clipă, undeva la sfârşitul lunii mai, domnul Liviu Dragnea spunea că îl mulţumesc toate ministerele şi ca cetăţean şi ca preşedinte de partid şi ca preşedinte al Camerei Deputaţilor. Şi, în acelaşi timp, auzeam că trebuie să facem o analiză aprofundată, remanire şi iar analiză şi iar remaniere. O parte din colegi au venit şi mi-au spus că resimt această presiune. INS şi Eurostat ne spuneau că economia merge foarte bine, că avem cea mai mare creştere din Europa, peste 100.000 de noi locuri de muncă şi, cu toate acestea, Guvernul trebuia analizat şi remaniat.

Vă spun cât se poate de deschis, eu nu înţeleg de ce suntem azi aici, în Parlament, şi nici românii cred că nu înţeleg asta. Nu înţeleg de ce atât scandal în interiorul PSD la nici şase luni de când am câştigat alegerile cu un scor zdrobitor şi lucrurile şi guvernarea merg bine. Şi mă uit la dumneavoastră şi îmi dau seama că o foarte mare parte dintre dumneavoastră nu prea înţeleg.

Da, e loc de mai bine, da, putem să vorbim în interior să vedem ce putem schimba. Dar, după şase luni de când PSD a câştigat alegerile cu un scor extraordinar, vrem să dăm jos Guvernul cu o moţiune a noastră, a PSD, fără să ne ceară opoziţia şi apoi să ajungem iar la mâna preşedintelui Iohannis.

O să vă întrebaţi de ce premierul României dă aceste explicaţii legate de viaţa internă a PSD, în Parlament, la o moţiune de cenzură, pentru că, după 21 de ani de când sunt membru PSD mă aflu, împreună cu dvs, în cel mai de neînţeles moment: Liviu Dragnea depune o moţiune contra propriului Guvern. Nu înţeleg de ce!

Vă rog să vă gândiţi bine de ce ne aflăm azi aici, cu toată România uitându-se la noi, cu toată Europa uitându-se la noi. Am făcut multe campanii împotriva altor partide, dar niciodată nu am văzut campanii atât de negative aşa cum unele colege şi colegi au făcut-o contra mea. Mă întreb cine i-a împins. Păcat.

Am luat decizia să nu demisionez. A fost o decizie foarte grea, dar am convingerea că derularea următoare a evenimentelor îmi va da dreptate. Nu am demisionat pentru că PSD riscă să piardă guvernarea şi să rişte iar să ajungă la decizia lui Iohannis. În 2015, când PSD avea o mare majoritate, Dragnea s-a dus cu un premier PSD şi a fost respins şi am avut guvernare tehnocrată. Apoi, în decembrie 2016, a vrut dl Dragnea să fie dânsul premier şi avea dreptate să fie, PSD câştigase alegerile detaşat. A propus-o atunci pe Shhaideh, fără să consulte partidul. Iar Iohannis a zis NU.

Acelaşi lucru se va întâmpla şi acum dacă trece moţiunea. Iohannis va zice NU şi se va pierde munca a sute de mii de membri PSD. Cine garantează că, dacă moţiunea va trece, Iohannis va numi preşedinte PSD? Am vrut garanţii de la Dragnea, nu mi-a dat niciuna. În al doilea rând, nu mi-am dat demisia pentru că România se află la o răscruce. Ne putem întoarce înainte de '89 sau să apărăm viitorul copiilor noştri. Nu mă cred salvatorul României, dar cred că am datoria să avertizez că ne putem întoarce în trecut.

Văd în sală atât în PSD cât şi în PNL parlamentari care erau în 2007. Atunci PSD a depus moţiune contra lui Tăriceanu, la dorinţa lui Geoană. Şi atunci au fost voci care au zis că e o mare greşeală, căci aceasta ar fi dat puterea în mâna lui Băsescu şi sunt convins că ar fi pus dl Băsescu ce premier dorea. Dar şi atunci, în PSD vocea raţiunii a avut de câştigat şi moţiunea nu a trecut şi cred că a fost un gest politic corect.

România are în faţa o perioadă plină de oportunităţi, avem o economie care înregistrează cea mai mare creştere, partenerii strategici se uită cu încredere, au fost eforturi imense să punem România pe hartă şi să contăm din nou în discuţiile la nivel european şi transatlantic. Aşadar, această moţiune vine când lucrurile mergeau într-o direcţie bună.

Împreună am reuşit să creăm peste 110.000 locuri de muncă, avem una din cele mai scăzute rate ale şomajului din UE, una din cele mai scăzute rate ale inflaţiei, au crescut salarii, pensii, astfel încât puterea de cumpărare a românilor a crescut cu peste 15% faţă de anul trecut.

Pentru a continua mai departe avem nevoie de stabilitate şi predictibilitate, asta veţi auzi din gura oricărui investitor. Nu există formulă magică pentru a genera încredere mediului de afaceri decât stabilitatea politică. Dezvoltare economică nu prinde rădăcini în conflict şi stabilitatea României are nevoie de dezvoltare şi încrederea oamenilor de afaceri.

În ultimele zile m-am întâlnit cu mulţi colegi de partid şi mi-au spus că am procedat corect şi vreau să îi felicit pe toţi colegii din PSD care au avut curajul să spună clar că nu trebuia procedat aşa cum s-a întâmplat în ultimele zile. Dacă nu veţi face asta, în această seară PSD se va duce la Cotroceni să-l roage pe Iohannis să pună premier pesedist. Pe mine ca român, ca pesedist, acest lucru mă deranjează foarte tare. În loc să-mi fac treaba azi dezbatem dacă trebuie să dăm jos propriul Guvern.

Sunt convins că, după votul de azi, PSD nu se rupe, iar Grindeanu rămâne în PSD. Trebuie să fiţi conştienţi că fiecare bilă pe care o introduceţi în urnă poate să facă PSD să piardă guvernarea. Să nu vă fie frică, ce credeţi că se poate întâmpla dacă veţi vota aşa cum este normal, împotriva moţiunii? O să vă dea pe toţi cei 50 afară din partid? Cred că jocul ăsta cu excluderile din partid trebuie să înceteze. De ce facem asta?"

* * *

UPDATE. Prezenţi în sala de plen, parlamentarii PNL ţin pancarte pe care scrie "Ruşine PSD!".

* * *

Moţiunea de cenzură "România nu poate fi confiscată. Apărăm democraţia şi votul românilor", depusă împotriva Guvernului Grindeanu, urmează să fie dezbătută şi votată miercuri în plenul reunit al Parlamentului.

Rezultat al războiului deschis dintre premierul Sorin Grindeanu şi liderul suprem al PSD Liviu Dragnea, moţiunea de cenzură are nevoie de cel puţin 233 de voturi pentru a trece.

Votul va fi secret cu bile.

Nu demult, conducerea PSD şi ALDE a decis să retragă sprijinul politic acordat Executivului condus de Grindeanu, decizie luată în urma unei evaluări a activităţii guvernamentale realizate de fostul ministru Darius Vâlcov. Însă premierul nu are de gând să plece de la Palatul Victoria, aşa că liderii coaliţiei s-au văzut nevoiţi să recurgă la moţiunea de cenzură împotriva propriului Guvern.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor