Guvernul grec dispune doar de 2 săptămâni până va rămâne fără bani
alte articole
Guvernul grec mai dispune doar de 2 săptămâni până în 8 aprilie înainte să se afle într-o situaţie “critică” şi să rămână fără bani, conform ediţiei de duminică a respectatului ziar german Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.
Publicaţia germană susţine că a văzut estimările Comisiei Europene care sugerează că, indiferent dacă Atena accesează fondurile sociale şi întreprinderile de stat pentru bani, statul elen se va chinui să plătească Fondului Monetar Internaţional suma de 465 milioane de euro până în 9 aprilie, conform Business Insider.
Dacă premierul grec Alexis Tsipras sau ministrul finanţelor Yanis Varoufakis nu găsesc o metodă inteligentă de a amâna plăţile sau de a jongla cu fondurile, atunci Grecia s-ar putea afla într-o situaţie periculoasă în contextul în care au crescut şansele care ţara să rămână fără fonduri.
Guvernul grec încearcă să deblocheze o prelungire a programului său de salvare financiara (bailout) care a fost negociat provizoriu la sfârşitul lunii februarie. Dar Atena nu va obţine cele 7,2 miliarde de euro decât dacă va prezenta o nouă listă de reforme şi dacă va da unele indicaţii că aceste reforme chiar încep să fie puse în aplicare.
Premierul Tsipras se află luni în Germania pentru prima sa vizită oficială la Berlin, unde se va întâlni cu Angela Merkel, cancelarul german.
În plus, ziarul Financial Times dispune de o copie a unei scrisori pe care biroul lui Tsipras a trimis-o lui Merkel, o scrisoare care descrie cât de tensionate sunt relaţiile dintre cele două ţări.
“Regret, de asemenea, să raportez că s-a făcut puţin progres în negocierile dintre echipele tehnice din Bruxelles şi Atena. Motivul pentru acest progres extrem de lent este acela că echipele tehnice ale instituţiilor, precum şi unii actori de la nivel înalt, par să acorde puţină atenţie acordului din 20 februarie cu Eurogrupul şi sunt, în schimb, înclinaţi să urmeze prevederile Memorandmului de Înţelegere semnat atât înaintea acordului din 20 februarie cât şi a celui din 25 februarie 2015 – dată la care poporul grec a ales un nou guvern, cu un mandat pentru negocierea noului proces stabilit prin acordul din 20 februarie cu Eurogrupul. Este dificil să credem că partenerii noştri consideră că o reformă reuşită poate fi realizată în condiţiile unor astfel de constrângeri restrictive şi presante, incluzând constrângerea financiară sub care lucrează în prezent guvernul meu”, conform scrisorii trimise de Tsipras lui Merkel în 15 martie.
“Dat fiind faptul că Grecia nu are acces pe pieţele financiare şi având în vedere creşterile în decursul primăverii şi verii a obligaţiilor pe care le avem pentru plata datoriei... trebuie să fie clar că restricţiile speciale ale BCE, combinate cu întârzieri ale acordării unor noi tranşe din pachetul de bailout fac imposibilă pentru orice guvern achitarea datoriei”, mai susţine scrisoarea.
De fapt, Tsipras susţine că instituţiile (Fondul Monetar Internaţional, Banca Centrală Europeană şi Comisia Europeană - cunoscute anterior sub numele de troică) încearcă să joace după regulile vechiului program de salvare financiara a Greciei, când de fapt s-a căzut de acord asupra unui nou program – un lucru despre care Angela Merkel nu pare să fie atât de sigură că este adevărat, susţine Business Insider.
Grecia a semnat în 2010 un acord de finanţare în valoare de 240 de miliarde de euro cu UE, BCE şi Fondul Monetar Internaţional, din care mai poate accesa o tranşă de 7,2 miliarde de euro. Creditorii Greciei au condiţionat însă acordarea acestor fonduri de adoptarea unor reforme concrete de către guvernul elen, în sensul limitării cheltuielilor bugetare.
Situaţia instabilă văzută în ultima perioadă nu poate merge mai departe prea mult dacă Atena vrea să rămână solventă. Relaţiile dintre cele două ţări sunt întinse aproape de maxim, politicienii eleni cerând Berlinului să plătească despăgubiri pentru pagubele materiale şi financiare produse de nazişti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi ameninţând cu inundarea Europei cu imigranţi – şi în acelaşi timp cel mai popular ziar german cerând ca “lacomilor de greci să nu li se mai ofere alte miliarde.”
Dacă în cursul zilei de luni nu vor apărea semne suplimentare ale unui acord cu adevărat concret, miza va creşte şi Grecia se va afla mai aproape de faliment şi de o potenţială ieşire “accidentală” din zona euro.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.