Guvernul de la Chişinău, în frunte cu prim-ministrul Chicu, s-au testat pentru virusul Wuhan la un laborator privat. Negruţa: Guvernul să fie demis

După ce acum o săptămână a demis un director de spital pentru că ar fi testat la o clinică privată câţiva medici care ulterior s-au dovedit a fi infectaţi cu virusul Wuhan, Chicu a decis să facă acelaşi lucru, doar că pe el nu are cine să-l demită.
Guvernul Chicu (gov.md)
Maria Maevschi
31.03.2020

Întregul cabinet de miniştri, membrii aparatului Guvernului precum şi prim-ministrul Ion Chicu au efectuat teste pentru virusul Wuhan, la un laborator privat din Chişinău, ce are permisiunea organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în acest sens. Oficialii au mers la laborator în dimineaţa zilei de marţi, 31 martie, unde le-au fost prelevate probele, au comunicat pentru UNIMEDIA surse din instituţia medicală.

Potrivit sursei citate, Vitalie Dragancea, consilier al prim-ministrului, a confirmat acest lucru, subliniind că „este o decizie ca şi măsură de precauţie, în primul rând, pentru că noi toţi contactăm cu foarte mulţi oameni şi, cu toate că întreprindem măsurile recomandate de protecţie, pericolul de a prelua infecţia există. Am apelat la un laborator privat pentru ca să nu încărcăm laboratorul ANSP (Agenţia Naţională de Sănătate Publică) şi să nu încălcăm tacticile aplicate de medici”.

Totodată, acesta a precizat că nicio persoană din echipa Guvernului şi a cabinetului premierului moldovean nu prezintă simptome, „respectiv medicii nici nu trebuie să ne înregistreze. Testele sunt achitate de fiecare, din propriul buzunar”.

Au fost prelevate circa 30 de probe, fiind vorba de funcţionari care ies zilnic la birou, ceilalţi angajaţi ai aparatului şefului Executivului fiind plasaţi în regim de lucru la distanţă.

„Este o decizie raţională reieşind din circumstanţele în care activează Guvernul şi importanţa funcţionalităţii lui pentru administrarea situaţiei epidemiologice”, a adăugat Vitalie Dragancea, punctând că rezultatele vor fi gata în câteva ore.

De menţionat este faptul că exact cu o săptămână în urmă, la 24 martie, Chicu a anunţat că „pentru a spori capacităţile Spitalului Clinic Republican (SCR) de a face faţă provocării în domeniul epidemiologic”, a fost luată decizia de a-l demite pe directorul SCR Anatol Ciubotaru, fără să dea detalii privind motivul demiterii, dând de înţeles doar că ar fi încălcat „intenţionat sau din neglijenţă” dispoziţiile Comisiei Situaţii Excepţionale.

„Directorul Spitalului Clinic Republican – cel care a susţinut şi a permis ca patru medici de acolo să-şi facă testul la o clinică privată şi, urmare acestui fapt, s-a confirmat infectarea lor cu COVID-19 – a fost demis de Comisia Situaţii Excepţionale”, scria atunci deputatul PAS Sergiu Litvinenco pe pagina sa de socializare.

„Guvernul se vrea demis şi o face sau dublele standarde sunt modus operandi? Păi aţi atacat operatorii privaţi?! Păi aţi demis şefi de spitale în plină criză?! Aţi obosit? Vreţi respiro?”, se arată într-o postare a expertului Transparency Internaţional Moldova, Veaceslav Negruţa.

Mai mult decât atât, acesta a ţinut să puncteze că „pericolul de a prelua infecţia” de către membrii cabinetului de miniştri de la Chişinău, există „exact cum există şi pericol ca să transmiteţi infecţia. Aveţi grijă şi de ceilalţi, pentru că sunteţi, parcă, din ʻprima linieʼ. Puneţi-vă mască şi respectaţi propriile decizii! Impuneţi ca şi alţii să le respecte!”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor