Moldova: Numărul persoanelor infectate cu virusul Wuhan continuă să crească, ajunge la 298. Doi copii externaţi

Epidemie de coronavirus în China (Nicolas Asfouri/AFP/Getty Images)
Maria Maevschi
30.03.2020

La sfârşitul zile ide luni, 30 martie, ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a declarat că în ultimele 24 de ore au fost procesate 169 de probe, dintre care 35 de persoane au fost confirmate oficial ca fiind infectate cu virusul Wuhan, numărul total al persoanelor infectate ajungând la 298.

Potrivit ministrului Sănătăţii, 6 cazuri sunt de import – 3 din România, 2 Marea Britanie şi 1 Belarus, iar celelalte 29 cazuri cu transmitere locală: din Chişinău 17 cazuri, Ştefan Vodă 5, Soroca 2, Cahul 2, Ialoveni, Orhei şi Străşeni câte 1 caz.

Făcând referire la grupele de vârstă, Dumbrăveanu a specificat că în Moldova până la acest moment sunt pacienţi: 0-10 ani – 2, 10-20 ani – 4, 20-30 ani – 4, 30-40 ani – 9, 40-50 ani – 2, 50-60 ani – 10, 60-70 ani – 2 şi 70-80 ani – 2. Tot luni, de la Spitalul Clinic de Boli Contagioase pentru Copii, au fost externaţi primii 2 copii care sunt sănătoşi.

„Astăzi a fost activat Spitalul Municipal Arhanghelul Mihail, dat fiind faptul că avem o creştere a numărului de persoane din Chişinău, ne propunem ca să avem suficiente locuri pentru plasare, inclusiv sunt funcţionale şi spitalele din Căuşeni, Bălţi, urmând a fi activizate spitalele din Comrat, Nisporeni, Cahul”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Prim-ministrul Ion Chicu a menţionat că pe parcursul zilei de luni, MAI a primit sute de apeluri care informează colaboratorii de poliţie despre nerespectarea regulilor de carantină de către unii cetăţeni care trebuie să se afle în autoizolare, astfel că au fost aplicate mai multe amenzi şi intentate mai multe procese verbale.

„Astăzi şeful MAI a întreprins o deplasare în cele două localităţi din raionul Hânceşti, care deja de mai bine de 10 zile se află în regim de carantină. Satul Sofia, căruia peste două zile îi expiră acele 14 zile de la ultimul caz constatat, ar putea ieşi din regimul de carantină dacă nu apar cazuri noi între timp.

Satul Bălceana, de unde era prima persoană care a decedat de coronavirus, şi unde ultimul caz constatat a fost pe 25 martie, mai are cel puţin 8 zile de carantină. Avem mai multe cazuri confirmate de infectare a reprezentanţilor Autorităţilor Publice Locale, câţiva primari, preşedinţi de raioane, dar toţi sunt internaţi, se simt bine”, a anunţat premierul moldovean.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor