Guvernul de la Chişinău anunţă anularea mai multor restricţii. Necesitatea stării de urgenţă va fi examinată de CC

Aurel Ciocoi, ministru de Externe, premier-interimar al R. Moldova (gov.md)
Maria Maevschi
22.04.2021

Premierul interimar al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, a anunţat, în urma şedinţei online a Comisiei pentru Situaţii Excepţionale (CSE) de joi, 22 aprilie, că începând cu data de 26 aprilie va fi abrogată ora marţială pe teritoriul Republicii Moldova.

„Ţin să le mulţumesc colegilor din Ministerul Afacerilor Interne şi celor din Ministerul Apărării pentru efortul substanţial depus în asigurarea ordinii publice, a securităţii cetăţenilor şi a respectării acestei interdicţii din momentul declarării stării de urgenţă”, a declarat prim-ministrul interimar în cadrul unui briefing de presă.

Tot de la începutul săptămânii viitoare va fi reluat procesul educaţional în învăţământul profesional tehnic şi superior pentru realizarea stagiului de practică, a orelor practice şi a sesiunilor de evaluare care nu pot fi făcute de la distanţă.

De asemenea, CSE a decis permiterea reluării activităţilor teatral-concertistice începând cu data de 2 mai. De menţionat este totuşi că numărul spectatorilor nu va trebui să depăşească 30 la sută din capacitatea locurilor disponibile. În funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice, decizia respectivă ar putea fi revizuită.

Din aceeaşi dată, 2 mai, se va permite desfăşurarea acţiunilor culturale în aer liber, organizate de instituţiile teatral-concertistice şi de cinema acreditate de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, cu respectarea strictă a normelor sanitar epidemiologice.

Dat fiind faptul că se apropie sărbătorile pascale, în scopul evitării infectării cu SARS-Cov-2 a cetăţenilor, Comisia a dispus ca în perioada 25 aprilie - 11 mai activitatea cultelor religioase şi oficierea serviciilor divine să se desfăşoare în afara lăcaşelor de cult, cu păstrarea distanţei de 1,5 metri şi respectarea măsurilor de prevenire a infecţiei de Covid-19, au mai comunicat autorităţile.

Precizăm că deşi restricţiile sunt periodic anulate, cum ar fi vizitarea parcurilor şi a zonelor de agrement, despre care chiar Ciocoi a spus că este o „decizie nu tocmai bine gândită”, ulterior urmând deschiderea şcolilor cu prezenţa fizică a elevilor, starea de urgenţă care a fost instituită pentru o perioadă de 60 de zile începând cu data de 1 aprilie, rămâne în vigoare.

În context, menţionăm că miercuri, 28 aprilie 2021, Curtea Constituţională de la Chişinău va examina sesizările depuse de liderul Partidului Unităţii Naţionale, Octavian Ţîcu, şi deputaţii PAS Sergiu Litvinenco şi Veronica Roşca privind declararea stării de urgenţă pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor