Australia începe să anuleze contracte cu China referitoare la proiectul Centura şi Drumul

Beijing-ul promite că va transforma Australia în "gunoiul alb al Asiei"
. (China Photos/Getty Image)
A.P.
21.04.2021

Miercuri, Australia a anulat un set de acorduri legate de controversata iniţiativă Centura şi Drumul a Partidului Comunist Chinez.

Măsura va provoca cu siguranţă furie în China, care a avertizat anterior autorităţile de la Canberra că va transforma Australia în „gunoiul alb şi sărac al Asiei”, dacă nu încetează să se opună Partidului Comunist Chinez.

Ministrul australian de Externe, Marise Payne, a emis o declaraţie prin care anunţă că cele două contracte controversate care fac referire la Centura şi Drumul se numără printre cele patru acorduri anulate în cadrul noii politici externe australiene.

Celelalte două erau acorduri mai vechi cu entităţi iraniene şi siriene, anulate deoarece erau „incompatibile cu politica externă a Australiei sau contrare relaţiilor noastre externe”.

Este pentru prima dată când guvernul de coaliţie conservator condus de premierul Scott Morrison ia măsuri atât de drastice.

China este cel mai mare partener comercial al Australiei.

Peste 1.000 de aranjamente externe existente şi propuse i-au fost trimise lui Payne de către state şi teritorii, guverne locale şi universităţi publice de la revizuirea lansată pe 10 decembrie.

Australia, alături de SUA, India şi Japonia formează o alianţă numită QUAD, care îşi propune să stăvilească agresivitatea comuniştilor chinezi în bazinul Pacific.

ABC News a transmis că Payne este de părere că acordurile dintre China şi statul sudic Victoria privitoare la proiectul Centura şi Drumul sunt „incompatibile cu politica externă a Australiei” sau „contrare relaţiilor noastre externe”.

Proiectul Centura şi Drumul îşi propune să câştige suportul mai multor state pentru construirea unei reţele masive de infrastructură care să permită Chinei extinderea influenţei sale globale. Obiectivele proiectului sprijinit de liderul comunist Xi Jinping includ noi porturi, conducte, căi ferate şi autostrăzi, care se întind din Asia până în Europa şi sunt o parte cheie a încercării Chinei comuniste de a implementa un control mai strâns al Chinei asupra economiei globale.

Deteriorarea relaţiilor dintre Australia şi China s-a produs în mare parte imediat după apariţia pandemiei virusului Wuhan. Economia australiană a fost lovită de regimul chinez după ce guvernul australian a cerut în repetate rânduri o anchetă independentă şi serioasă asupra originii virusului Wuhan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor