Modificarea Legii bugetului pentru 2021, votată în prima lectură. E nevoie de peste 500 milioane de lei pentru compensarea tarifelor la energie

Parlamentul Republicii Moldova
Parlamentul Republicii Moldova (parlament.md)

În vederea instituirii unei măsuri de protecţie socială pentru consumatorii casnici prin prisma oferirii unei compensaţii la energia electrică utilizată pentru lunile aprilie şi mai ale anului 2021, perioadă în care Republica Moldova se află în stare de urgenţă, Parlamentul a decis să modifice Legea bugetului de stat.

Potrivit majorităţii parlamentare PSRM-ŞOR, care vine cu propunerile şi le votează ulterior, prin oferirea acestor compensaţii la energia electrică, statul ar aplica o formă concretă de protecţie socială. Proiectul ar fi destinat să sprijine consumatorii casnici în contextul circumstanţelor legate de efectele pandemiei şi situaţiei economico-financiare a acestora.

Precizăm că, potrivit opoziţiei parlamentare, din proiectul cu privire la compensarea tarifelor la energia electrică, propus şi votat vineri, 16 aprilie, în prima lectură, nu este clar ce categorie de cetăţeni vor beneficia de compensaţii.

Mai mult decât atât, potrivit declaraţiilor făcute de deputatul PAS Dumitru Alaiba de la tribuna Parlamentului, de compensaţii ar urma să beneficieze toţi consumatorii casnici din ţară, inclusiv deputaţi, miniştri, şi alte pături sociale înstărite.

„Compensările trebuie să fie planificate. Pentru asta trebuie să calculăm, să ne uităm şi să tratăm banul cetăţeanului cu mare, mare grijă. La un calcul elementar, dacă vedeţi statisticile, foarte rapid, aş îndrăzni să estimez că aceşti bani ar ajunge la oamenii care au nevoie şi ar primi 600-650, dar nu 400. Milionarii nu au nevoie de compensări, asta e prin definiţie”, a explicat parlamentarul.

Potrivit unui comunicat de presă al legislativului, datele estimative arată că, la implementarea proiectului de lege vor fi necesare mijloace financiare suplimentare din Bugetul de Stat, în sumă de 532.959 milioane lei, proiectul urmând a fi dezbătut în a doua lectură.

„Atunci când elaborăm politici sociale este foarte important să ne întrebăm pe cine vrem să ajutăm, iar banii să ajungă direct la oamenii care au nevoie de aceşti bani. Bugetul Republicii Moldova nu este un sac fără fund, bugetul Republicii Moldova sunt banii cetăţenilor acestei ţări care muncesc cinstit, care plătesc impozite şi aceşti bani trebuie cheltuiţi cu mare responsabilitate.

Proiectul propus de socialişti evident este unul populist, nu s-a făcut un minim efort de a individualiza acest suport şi de a se asigura că oamenii din această sală şi mulţi alţii din această ţară care nu au nevoie de acest ajutor să nu primească aceşti bani, pentru că stau tare comod în vilele, casele, maşinile lor de lux. Şi astea furate din bugetul cetăţeanului. Dincolo de asta, trebuie să le dăm voie oamenilor să aleagă cum cheltuie acest ajutor”, a scris, într-o postare pe contul său de Facebook, deputatul PAS Dan Perciun.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe