Guvernul de la Chişinău acceptă excluderea imunităţii parlamentare. Opoziţia: Este o bâtă politică

Deputaţii din R. Moldova ar putea în curând rămâne fără imunitate parlamentară. Proiectul de lege care prevede anularea articolului 70 din Constituţie a fost avizat pozitiv de către Guvern, iar poziţia consideră că iniţiativa ar fi o bâtă politică deoarece justiţia este controlată politic.
Parlamentul Republicii Moldova (facebook.com)
Ştefan Sârbu
05.04.2017

Guvernul Republicii Moldova a aprobat, în şedinţa de miercuri, avizul asupra proiectului de lege pentru modificarea articolului 70 din Constituţie, referitor la excluderea imunităţii parlamentare. Astfel, urmărirea penală împotriva deputaţilor va putea fi pornită fără acordul prealabil al Parlamentului.

Proiectul relevă că imunitatea parlamentară nu constituie un drept subiectiv absolut, la care deputatul ar putea renunţa şi nici un privilegiu, contrar egalităţii cetăţenilor în faţa legii, aceasta fiind o garanţie constituţională rezervată deputatului.

Potrivit Guvernului de la Chişinău, conform proiectului de lege, Comisia de la Veneţia a stabilit că „inviolabilitatea împotriva arestului, reţinerii, percheziţiei şi urmăririi în cazurile în care s-a comis o infracţiune este cea mai problematică şi controversată parte a conceptului de imunitate parlamentară”. Totodată, Comisia de la Veneţia consideră că normele ce reglementează inviolabilitatea parlamentară nu constituie o parte necesară a unei democraţii moderne.

“Curtea Europeană a Drepturilor Omului afirmă că atunci când un stat recunoaşte o imunitate parlamentarilor săi, protecţia drepturilor fundamentale ar putea fi afectată. De asemenea, Curtea Constituţională a Republicii Moldova s-a pronunţat pozitiv asupra problemei excluderii inviolabilităţii deputaţilor”, menţionează Executivul, potrivit comunicatului de presă.

Proiectul de lege privind eliminarea imunităţii deputaţilor moldoveni la 30 martie a fost votat de către Parlament în prima lectură.

Menţionăm că iniţiativa legislativă semnată de deputaţii din majoritatea parlamentară a fost criticată în Parlament de către deputaţii din opoziţie care au calificat-o drept o bâtă politică, în condiţiile în care sistemul judiciar este controlat politic. “Se creează o bâtă politică pentru ca majoritatea parlamentară să fie mai convingătoare. Noi vă cunoaştem, puteţi face ca părul să cadă şi din capul celui care nu are păr. Ce îl încurcă astăzi pe procuror să iniţieze urmărirea penală şi să ridice imunitatea?”, a notat deputatul Grigore Novac.

“Partenerii care ne finanţează atenţionează că avem probleme în ceea ce ţine de integritatea justiţiei. Cum protejăm deputaţii de anumite abuzuri?”, a notat deputatul PLDM, Vadim Pistrinciuc, citat de către jurnal.md.

Notabil este faptul că Avizul Curţii Constituţionale a Moldovei referitor la ridicarea imunităţii parlamentarilor este pozitiv, dar într-o opinie separată, preşedintele Curţii, Alexandru Tănase, argumentează că ridicarea imunităţii este inoportună. Acesta specifică că justiţia în Republica Moldova nu funcţionează corespunzător, iar prin ridicarea imunităţii parlamentarilor ar putea fi întreprinse acţiuni represive, arbitrare, care vor afecta independenţa acestora.

În prezent, articolul 70 alineatul (3) din Constituţia Republicii Moldova prevede că deputatul nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviinţarea Parlamentului, după ascultarea sa. Proiectul de lege urmează să fie votat de către Parlamentul R. Moldova şi în lectura a doua.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor