Eurodeputat: Rezultatele Raportului Freedom House 2017 pentru Moldova sunt îngrijorătoare
alte articole
Deputatul european Siegfried Mureşan, responsabil din partea Comisiei pentru bugete a Parlamentului European de avizul privind programul de asistenţă macrofinanciară pentru Republica Moldova, susţine că rezultatele Raportului Freedom House 2017 pentru Moldova sunt foarte îngrijorătoare şi atenţionează că astfel de rapoarte sunt un barometru pentru investitorii străini. De aceea, autorităţile de la Chişinău trebuie să facă mai multe eforturi pentru combaterea corupţiei şi pentru a consolida democraţia şi independenţa justiţiei, altfel investitorii vor ocoli R. Moldova.
“Aşa cum vedem din Raportul Freedom House „Naţiunile în tranziţie 2017”, rezultatele în aceste două domenii s-au înrăutăţit faţă de anul anterior, ceea ce este foarte îngrijorător, iar autorităţile din Republica Moldova, în frunte cu preşedintele Igor Dodon, trebuie să lupte pentru combaterea corupţiei şi pentru domnia legii, şi nu să pună în pericol ceea ce s-a făcut până acum cu atât de mari eforturi din partea cetăţenilor.
Iată că acţiunile iresponsabile din ultimele luni ale preşedintelui Igor Dodon, care numai la începutul săptămânii încălca legea cu bună ştiinţă semnând tratate fără ca acestea să fie legal negociate, nu rămân fără consecinţe în rândul cetăţenilor moldoveni. Ei înţeleg cât de toxice sunt astfel de atitudini, iar rezultatele Raportului Freedom House dovedesc acest lucru”, scrie eurodeputatul pe pagina sa de socializare.
Mureşan notează că preşedintele Igor Dodon trebuie să înţeleagă că rapoartele în cauză sunt un barometru pentru investitorii străini şi că, atâta timp cât faptele domniei sale se reflectă negativ în imaginea ţării, investitorii vor ocoli Republica Moldova, nu se vor crea noi locuri de muncă şi nu va creşte nivelul de trai al cetăţenilor.
“Banii în economia moldovenească îi aduc investitorii, ei nu cad din cer şi nici Igor Dodon nu-i va dona din conturile sale. Preşedintele Igor Dodon are datoria să le explice cetăţenilor de unde va aduce fonduri care să dezvolte economia Republicii Moldova, cum va crea noi locuri de muncă şi cum va mări salariile şi pensiile moldovenilor dacă, prin acţiunile sale, alungă investitorii, singurul motor al unei economii eficiente”, a adăugat deputatul european.
În context, raportorul Comisiei PE pentru bugete pe avizul privind programul de asistenţă macrofinanciară pentru R. Moldova menţionează că Raportul Freedom House publicat marţi arată că situaţia democraţiei din Republica Moldova s-a înrăutăţit, în principal, din cauza problemelor din sistemul judiciar şi a lipsei implementării reformelor în acest domeniu. “Autorităţile de la Chişinău trebuie să prezinte rezultate concrete în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei, îmbunătăţirea situaţiei democraţiei şi a independenţei sistemului judiciar pentru a deveni o ţară atractivă pentru investitori.”
“Asta vor cetăţenii Republicii Moldova, mai multe locuri de muncă şi mai bine plătite, instituţii ale statului care să lucreze în slujba lor, nu a oligarhilor corupţi, o administraţie eficientă şi o justiţie egală pentru toţi şi în care să domnească statul de drept. Sunt cereri absolut justificate, de aceea, Uniunea Europeană, pentru că îşi doreşte să aibă în Republica Moldova un partener stabil şi prosper, sprijină cu fonduri europene de sute de milioane de euro şi cu expertiza specialiştilor săi implementarea reformelor agreate în cadrul Acordului de asociere de care Moldova are atât de mare nevoie pentru a atrage investitorii şi pentru a se dezvolta economic”, a concluzionat Siegfried Mureşan.
Menţionăm că eurodeputatul a cerut luni Comisiei Europene ca tranşele de asistenţă financiară acordate R. Moldova de către UE să fie strict condiţionate de rezultate concrete din partea autorităţilor de la Chişinău în domenii importante pentru oameni.