Victor Ciobanu: Memorandumul semnat de Dodon nu trebuie tratat superficial. Urmează alegerile parlamentare

Guvernarea consideră că Memorandumul semnat de Dodon nu este altceva decât o campanie de promovare a propriei imagini, însă analistul Victor Ciobanu atenţionează că nu ar trebui să tratăm acest subiect doar ca pe un joc demonstrat la televiziune.
Maria Maevschi
04.04.2017

alte articole

Victor Ciobanu, analist politic (Captură foto / unimeadia.md)
Maria Maevschi
04.04.2017

După ce preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon a semnat luni, în cadrul Forumului Internaţional „Uniunea Economică Euroasiatică – Republica Moldova”, Memorandumul de cooperare între Comisia Economică Euroasiatică şi Republica Moldova, şi a declarat că „Moldova trebuie să aibă relaţii bune de colaborare atât cu Estul cât şi cu Vestul”, analistul politic, Victor Ciobanu a specificat că într-adevăr, „noi trebuie să avem relaţii bune şi cu Estul şi cu Vestul, dar în detalii se ascunde diavolul şi noi ştim cine-i”.

„Pentru moment am văzut jocul, oarecum simulat de cei doi jucători (Plahotniuc şi Dodon – n.r.) care au mai rămas pe piaţa politică din Republica Moldova, unul care ne duce spre Europa, celălalt ne duce spre Rusia. Iată acum asistăm la un nou episod”, a menţionat Victor Ciobanu în cadrul emisiunii „Alb&Negru” de la UNIMEDIA, adăugând că faptul că cei doi ar juca împreună este demonstrat chiar de reacţia foarte rapidă a premierului Filip care a declarat că asta este doar o fiţuică care nu are nici un impact, deoarece Parlamentul ar fi organul reprezentativ suprem.

În opinia analistului, acest Memorandum semnat de Dodon, în prezent ar putea fi doar o declaraţie de intenţii, dar „aş vrea să atenţionez că nu ar trebui să tratăm foarte superficial acest subiect şi doar ca un joc demonstrat la televiziune”.

„Acum nu există niciun fel de pericol, pentru că acum este doar o declaraţie care nu are nici un efect, dar în condiţiile în care socialiştii şi Igor Dodon sunt în ascensiune în topurile de încredere, inclusiv vectorul euroasiatic în toate sondajele este în creştere, cel european fiind în descreştere, graţie guvernării care tot reformează şi reformează, dar, de fapt, l-a compromis într-un hal fără de hal, punând capac cu furtul miliardului şi sărăcirea a peste 90 la sută din populaţie, la următoarele alegeri Dodon şi socialiştii câştigă alegerile indiferent că va fi sistem proporţional, sau dacă se va ajunge până la urmă la sistemul mixt”, a specificat Ciobanu.

Pericolul ar fi şi mai mare în cazul în care socialiştii ar câştiga la parlamentarele din 2018, întrucât, pe lângă Preşedinţie ei ar mai obţine în Parlament şi posibilitatea de a forma Guvernul, şi atunci acest Memorandum ar deveni nu doar o declaraţie de intenţie, dar una care s-ar putea materializa în schimbarea vectorului, a atenţionat Ciobanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor