Guvernul bulgar a intrat în panică cu privire la criza refugiaţilor (presă)

Guvernul bulgar a intrat în panică cu privire la criza refugiaţilor, titrează joi cotidianul sofiot 'Sega'. Cabinetul a anunţat o serie de măsuri de urgenţă pentru a face faţă situaţiei care devine din ce în ce mai gravă. Printre acestea se numără construirea la frontiera terestră cu Turcia a unui gard cu o lungime de 30 de kilometri care să împiedice trecerea imigranţilor şi alocarea a încă 27 milioane de leva (14 milioane de euro) din bugetul de stat pentru gestionarea crizei.
Copii sirieni se joacă în lagărul de refugiaţi de la Diyarbakir (STR / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
17.10.2013

Guvernul bulgar a intrat în panică cu privire la criza refugiaţilor, titrează joi cotidianul sofiot 'Sega'. Cabinetul a anunţat o serie de măsuri de urgenţă pentru a face faţă situaţiei care devine din ce în ce mai gravă. Printre acestea se numără construirea la frontiera terestră cu Turcia a unui gard cu o lungime de 30 de kilometri care să împiedice trecerea imigranţilor şi alocarea a încă 27 milioane de leva (14 milioane de euro) din bugetul de stat pentru gestionarea crizei. Guvernul se va reuni la începutul săptămânii viitoare într-o şedinţă extraordinară consacrată acestui subiect.

Este vorba de o problemă esenţială pentru securitatea naţională, afirmă Boiko Noev, fost ministru al apărării şi fost ambasador al Bulgariei la NATO, într-un interviu pentru postul de radio Focus. Noev susţine că, dacă situaţia iese de sub control, aceasta va afecta radical peisajul politic din Bulgaria, existând riscul să apare mişcări xenofobe foarte radicale. Boiko Noev pledează pentru limitarea numărului imigranţilor prin amplasarea de garduri. În opinia lui, ar fi ineficient la frontiera verde să fie dislocate forţe de poliţişti şi jandarmi care să-i oblige pe imigranţi să se întoarcă în Turcia pentru că aceştia nu vor putea să folosească forţa faţă de femei şi copii, şi de aceea ar trebui să existe garduri care să-i împiedice pe imigranţi să intre în Bulgaria. Diplomatul consideră că autorităţile de la Sofia trebuie să anunţe că ţara nu mai poate să primească refugiaţi nu pentru că nu-şi respectă obligaţiile internaţionale, ci deoarece capacitatea ei a fost depăşită şi nu mai poate să le asigure condiţii omeneşti de trai. Noev mai spune că jumătate dintre imigranţi nu provin din Siria, ci din alte ţări şi asta pentru că au aflat că Bulgaria este poarta de intrare spre Europa.

Ziarul 'Trud' informează că aproximativ 30 de ultranaţionalişti din partidul Ataka s-au strâns, miercuri, pentru un protest în faţa sediului Ministerului de Interne. Ei au insistat ca autorităţile să oprească imediat influxul de 'jihadişti', iar ministrul de interne, Ţvetlin Iovcev, să-şi depună demisia întrucât, în opinia ultranaţionaliştilor, nu face faţă situaţiei. Iovcev chiar a fost acuzat de parlamentara Magdalena Taşeva că ar fi luat mită pentru a permite islamiştilor să intre în Bulgaria.

Guvernul bulgar a decis, miercuri, construirea la frontiera terestră cu Turcia a unui gard cu o lungime de 30 de kilometri care să împiedice trecerea imigranţilor ce încearcă să traverseze ilegal graniţa. Anunţul a fost făcut de ministrul adjunct de interne, Vasil Marinov, citat într-un comunicat trimis AGERPRES de biroul de presă al guvernului de la Sofia. Marinov a precizat că ridicarea gardului va costa în jur de 5 milioane de leva (2,5 milioane de euro). Lungimea totală a frontierei între Bulgaria şi Turcia este de 240 de kilometri, dar, potrivit lui Marinov, 85% din persoanele care traversează graniţa ilegal fac acest lucru în zona oraşului Elhovo, unde va fi ridicat gardul. Aceasta se datorează faptului că, din cauza terenului muntos, vizibilitatea în zonă este redusă şi poliţiştii de frontieră îi observă pe imigranţi abia după pătrunderea lor pe teritoriul bulgăresc. Marinov a mai spus că executivul bulgar va avea, luni, o şedinţă extraordinară consacrată crizei refugiaţilor.

Numărul total al refugiaţilor care au intrat în Bulgaria în acest an a ajuns la peste 6.500, cea mai mare parte dintre ei fiind sirieni. Se aşteaptă ca, până la sfârşitul anului, acest număr să ajungă la peste 11.000, în condiţiile în care frontiera de stat este traversată ilegal de aproximativ 100 de persoane zilnic. Toate centrele de cazare pentru refugiaţi sunt pline, iar o parte dintre ei trăiesc în condiţii foarte proaste în două tabere improvizate în suburbiile Sofiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor